Notícies

El Pati Cultural 2022 inclourà un concert del Cor de Cambra del Conservatori amb motiu dels 200 anys de la Diputació

Foto : Concerts del 2021, de la GIOrquestra i de la Fundació Casa de la Música. Fotos: M. Millan

L'espectacle Cants espirituals serà el primer d'una sèrie d'actes que l'ens supramunicipal organitzarà per commemorar els dos segles de la seva constitució

El Pati Cultural d'enguany, que tindrà lloc del 6 al 8 de maig a la Casa de Cultura, constarà de dotze actuacions gratuïtes de diferents disciplines artístiques (música, teatre, dansa, circ i arts visuals)

El Pati Cultural tindrà lloc, per segon any seguit, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i mantindrà el mateix format estrenat en la passada edició, amb totes les activitats comprimides en només tres dies, després de la bona acollida que va tenir. Enguany, l'esdeveniment, organitzat des del 1998 per la Diputació de Girona, serà del 6 al 8 de maig.

En aquesta ocasió, la programació constarà de dotze actuacions de diferents disciplines artístiques, com ara la música, el teatre, la dansa, el circ i les arts visuals, totalment gratuïtes i repartides entre el pati i l'auditori Viader. Són propostes escèniques i musicals dels equipaments estratègics de les comarques gironines, als quals la corporació dona suport al llarg de l'any. 

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat: «El Pati Cultural és un aparador de les diferents disciplines artístiques que tenim a la nostra demarcació. Ens permet recuperar la cultura presencial i en viu que tant hem trobat a faltar en aquests darrers anys i que tant necessitem ara. Una cultura que ens fa gaudir, ens fa emocionar i ens fa reflexionar».

Una de les activitats programades, la del Cor de Cambra del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, servirà per donar el tret de sortida oficial als actes dels 200 anys de la constitució de la corporació. Serà el diumenge 8 (11.00 h) a l'auditori Viader, amb el concert Cants espirituals, que se centra en la música sacra del romanticisme per a cor mixt i orgue dels compositors Mendelssohn, Brahms i Rheinberger. Properament, s'aniran fent públics la resta d'actes que serviran per commemorar aquesta efemèride. 

Per a tots els públics

La inauguració del Pati Cultural 2022 tindrà lloc el divendres 6 de maig (18.30 h) a l'auditori Viader, amb la GIO Symphonia i l'espectacle Gio Symphonia Quartet: Simfonia núm. 40 de Mozart i Simfonia núm. 5 de Beethoven. El quartet (piano, flauta, violí i violoncel) oferirà versions inèdites per a cambra de dues de les simfonies més rellevants de la història.  

També el divendres, però al pati de la Casa de Cultura, hi actuarà l'Escola de Música Moderna de Girona, amb Elèctrica MBB. Ho farà en un nou horari de nit instaurat en aquesta edició (21.30 h) i conjuntament amb alumnes de l'Escola de Música Avançada i So (EUMES), que aportaran la música electrònica com a component innovador de l'espectacle.

El dissabte, hi ha quatre espectacles programats en els diferents espais. L'Associació Musical Escampillem obrirà la jornada amb l'únic espectacle del matí (11.00 h). Presentarà el Taller de danses tradicionals dels Països Catalans i Occitània. A la tarda, actuaran l'Associació Fira del Circ de la Bisbal, amb iNSTants (17.00 h); el Neandertal Records Associació Cultural, amb un concert de l'orquestra Camerata Penedès, col·laboradora del cicle Sinèrgic, de música a presons i hospitals, que rep el suport de la Diputació de Girona (18.30 h), i Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles, amb La veïna del costat (21.30 h).

Diumenge, a banda de l'actuació del Cor de Cambra del Conservatori Isaac Albéniz, també pujaran als escenaris del Pati Cultural l'Escola Municipal de Dansa de Celrà, amb els dos espectacles No more mozzarella i Kumiai (10.30 h); El Galliner, amb tres actuacions de tres grups del centre de formació teatral (I.A.S.T., Cara o creu i Aprendre de lletra), a les 12.00 h; la Fundació Xarxa, amb l'espectacle Animació per a la mainada de Jaume Barri (17.00 h); la Fundació Òpera Catalunya, amb una reducció de l'òpera Il barbiere de Siviglia, en format concert (18.30 h), i la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines, que tancarà l'esdeveniment d'enguany amb Black Music Big Band Junior (21.30 h).

Tota la programació i la informació detallada de les diferents activitats es pot consultar a través del web: https://paticultural.ddgi.cat/.

Concurs per Instagram

Totes les activitats del Pati Cultural 2022 són gratuïtes, estan obertes a tothom i seguiran les mesures de seguretat per prevenir la covid-19. La situació pandèmica actual, amb menys restriccions, permetrà més afluència de públic que l'any passat. 

A més, enguany, la Diputació de Girona ha impulsat el concurs d'Instagram «El teu Pati» amb l'objectiu de fomentar la participació dels assistents a les activitats i captar l'essència del Pati Cultural des de la perspectiva de l'espectador. Hi pot participar tothom qui ho desitgi, etiquetant la Diputació de Girona (@diputaciogirona) i utilitzant les etiquetes #elteupati i #paticultural. Cada concursant pot publicar tantes fotografies com vulgui a través del seu compte personal, sempre que corresponguin al Pati Cultural 2022 i les publiqui durant aquell cap de setmana.

Un jurat escollirà les fotografies guanyadores valorant les imatges dels participants d'acord amb l'objectiu principal del concurs, i el veredicte es farà públic uns dies més tard a través del compte d'Instagram de la corporació. 

En total, hi haurà cinc guanyadors. Als tres primers, se'ls lliurarà un lot de premis integrat per productes amb el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent i entrades per als principals festivals culturals de les comarques gironines. El quart i el cinquè premi constaran únicament d'entrades. Podeu consultar els premis en el document adjunt (PDF) de les bases del concurs d'Instagram.