Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, participa en la presentació del CD-llibre del projecte «Despertant instruments adormits»

Foto : El vicepresident segon, Albert Piñeira, participa en la presentació del CD-llibre del projecte «Despertant instrument

La iniciativa ha replicat instruments musicals medievals esculpits a la portalada de Santa Maria de Ripoll

L'àlbum inclou dues composicions creades a l'scriptorium de Ripoll molt habituals en el repertori internacional de música medieval

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat avui en la presentació del CD-llibre del projecte europeu «Despertant instruments adormits», en un acte a l'església de Sant Pere de Ripoll. Aquest projecte, que dirigeix el musicòleg Antoni Madueño des del 2015, ha consistit a replicar instruments representants als relleus de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll, que s'han mostrat en diverses exposicions i amb els quals s'han fet concerts arreu de Catalunya i a l'estranger.


El vicepresident Albert Piñeria ha destacat en la seva intervenció: «Despertar els instruments adormits és donar-los una nova vida, i darrera hi ha la feina, de valor incalculable, que ha fet l'equip del projecte amb Antoni Madueño al capdavant. Una feina que ha posat en valor i ha donat a conèixer el ric patrimoni musical medieval català, i molt concretament el que té com a epicentre l'scriptorium de Ripoll. I que ha implicat moltes disciplines». «Un projecte molt bonic i molt original i vull posar en valor l'esforç que hi ha al darrera», ha conclòs Albert Piñeira.

El CD-llibre presenta catorze cançons interpretades per Trobadours Art Ensemble amb la col·laboració de diversos artistes convidats, entre els quals hi ha la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, a més de textos explicatius. S'hi inclouen dues peces compostes a l'scriptorium de Ripoll, Cedit Frigus i el planctus per la mort de Ramon Berenguer IV, molt presents en el repertori internacional de música medieval. L'àlbum es completa amb cançons de quatre dels més destacats trobadors occitans, Bernat de Ventadorn, Giraut de Bornelh, Guiraut Riquier i Gaucelm Faidit, composicions hebrees medievals basades en el llibre d'Abdies i música modal de Xipre, on alguns instruments de la portalada de Ripoll s'han mantingut vius en el folklore popular.


El projecte, encapçalat per l'Ajuntament de Ripoll, amb la participació de la Unió Europea i la col·laboració també de la Diputació de Girona, ha constat de diverses accions, a més de la rèplica dels instruments: concerts amb els instruments replicats i d'altres d'origen medieval, exposicions itinerants que han exposat la relació entre els instruments de la portalada de Ripoll i la manera en què reviuen en mans dels músics actuals que els toquen, tallers i xerrades divulgatives.


Han participat també en la presentació l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; l'editor del CD-llibre i fundador de Trobadours Art Ensemble, Gérard Zuchetto; l'impulsor del projecte «Despertant instruments adormits», Antoni Madueño; la directora de la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, Teresina Maideu, i la catedràtica de musicòlogia Maricarmen Gómez.

Documentació

cartell 08/04/2022