Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, participa en la presentació del desè Girona A Cappella

Foto : Pau Marquès, Albert Piñeira, Tona Gafa

El festival, l'únic del seu gènere a tot l'Estat, portarà a Girona 12 grups nacionals i internacionals, amb els nord-americans Straight No Chaser com a caps de cartell

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha pres part avui en la roda de premsa de presentació de la desena edició del festival Girona a Cappella, amb el qual col·labora la corporació. El festival, l'únic a tot l'Estat dedicat exclusivament a la música vocal sense acompanyament instrumental, presenta una programació que inclou l'actuació de 12 grups nacionals i internacionals de diversos estils, amb els nord-americans Straight No Chaser com a grans estrelles. Girona A Cappella tindrà lloc en diversos escenaris de la ciutat de Girona del 7 al 15 de maig, coincidint amb la mostra Girona, Temps de Flors.

Albert Piñeira ha felicitat els organitzadors pel «cartell de luxe» d'aquesta edició i per l'èxit i la repercussió de les anteriors. Sobretot, tenint en compte que «un festival de música a cappella és dels més difícils d'organitzar», perquè és un gènere «molt heterogeni» i perquè «no hi ha tradició ni a Catalunya ni a la resta de l'Estat», segons ha explicat. En aquest sentit, Albert Piñeira ha aplaudit «l'aposta» de l'organització per la gratuïtat en la major part dels concerts. «Només hi ha dues maneres de popularitzar un gènere: o programar moltíssim, com fan a França amb la musica barroca, o, si només hi ha un únic festival, fer-lo gratuït», ha raonat.

Han participat també en la roda de premsa el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director del Festival, Pau Marquès, i la cantant de Les Anxovetes Tona Gafarot.

Girona A Cappella recupera aquest any tot el seu esplendor, després de dues temporades condicionades per la situació sanitària: el 2020 es va haver de suspendre el festival i el 2021 s'hi van programar exclusivament actuacions d'artistes locals. 

El cap de cartell d'enguany, Straight No Chaser, és una banda nord-americana de nou veus masculines que ha venut més d'1,6 milions de discos, que acumula més de 100 milions de visualitzacions a Youtube i que ha dut a terme gires mundials amb gran èxit i col·laboracions amb artistes com Paul McCartney, Stevie Wonder, Elton John o Dolly Parton.

Havaneres, barbershop i sea shanties

En la programació destaquen també Metropolitan Union, un quartet originari de Granollers que practica el subgènere conegut com a barbershop; Les Anxovetes, grup d'havaneres amb veus femenines, que en el festival adaptarà el seu repertori prescindint de l'habitual acompanyament de guitarra i contrabaix; Out Of The Blue, banda de veus masculines formada per estudiants d'Oxford que ha protagonitzat diversos vídeos virals, o El Pony Pisador, grup català de pop-folk que ha publicat un disc format íntegrament per sea shanties, cançons de treball marineres tradicionals als països anglosaxons.

El festival compta també amb dues formacions corals gironines: la Capella Polifònica de Girona, que oferirà un concert de versions de dones catalanes, i el Black Music Choir, un projecte nascut del Black Music Festival (en què també participa la Diputació de Girona) format per joves i adolescents fins a 25 anys.

Actuacions gratuïtes

Els concerts seran gratuïts i tindran lloc a la plaça de la Independència, amb només tres excepcions: Straight No Chaser, que actuaran a l'Auditori de Girona, amb entrades entre els 22 i els 28 euros; Metropolitan Union, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, per 3 euros, i la Capella Polifònica de Girona, al monestir de Sant Daniel, amb taquilla inversa destinada a la conservació del monestir.