Notícies

El vicepresident Albert Piñeira, en la presentació de la 60a edició del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols

Foto : El vicepresident Albert Piñeira, en la presentació de la 60a edició del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de

Piñeira hi ha intervingut amb un vídeo enregistrat i ha destacat que el Festival presenta un cartell que combina artistes consolidats i el talent emergent

El Festival de la Porta Ferrada començarà l'1 de juliol i finalitzarà el 21 d'agost


Aquest divendres el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat en la presentació del Festival de la Porta Ferrada, juntament amb Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Josep Saballs, segon tinent d'alcalde i regidor del Festival de la Porta Ferrada; Iñaki Martí, director de The Project i del Festival; Albert Mallol, director artístic del Festival, i Miquel Curanta, director de l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.

El Festival de la Porta Ferrada tindrà lloc de l'1 de juliol al 21 d'agost. El degà dels festivals d'estiu a Catalunya comença així a escalfar motors per a aquesta edició de 2022.

Els organitzadors destaquen que la programació d'enguany presenta diversos eixos que ajuden a refermar l'essència de la Porta Ferrada i la seva diversitat per fer més entenedora l'amplíssima oferta que genera. Confirmen Iggy Pop, Marisa Monte, Jamie Cullum, La Fura del Baus, Serrat, Chucho Valdés i Paquito D'Rivera i Manolo García entre els artistes destacats, la qual cosa corrobora un discurs artístic heterogeni i transversal, amb una gran amalgama de colors, que fa del festival una autèntica festa cultural per a tots els públics.

Amb el concert espectacle del 60è aniversari s'inicia una nova aposta que té la intenció d'acostar al públic del segle XXI les grans obres de la música clàssica i la dansa. Es tracta d'una proposta moderna on conflueixen elements escenogràfics, visuals, dramàtics, musicals i lumínics, per a la qual compten amb el treball de Carlus Padrissa, de La Fura dels Baus, de qui s'estrenarà a l'Estat espanyol la Pastoral for The Planet, amb la participació de la GIO Symphonia (que aquest any celebra els deu anys). Aquest treball serà el primer sorgit de la seva vinculació amb el Festival com a artista resident els pròxims tres anys.

L'aposta per la dansa recau en l'estrena a Catalunya d'una nova versió de dos clàssics del segle XX, La consagració de la primavera i L'ocell de foc d'Ígor Stravinsky, amb coreografies de Martin Herriage i Thierry Malandain i a càrrec de la prestigiosa companyia del Ballet de Biarritz.

El programa segueix amb icones del pop-rock o del rock internacional com Iggy Pop, en exclusiva a Catalunya, i amb homenatges a grans trajectòries com les de Simple Minds o Tony Hadley, ex Spandau Ballet.

També hi actuaran artistes amb presència continuada al Festival de la Porta Ferrada com ara Joan Manuel Serrat, Manolo García, Sopa de Cabra i Jamie Cullum, i noves figures del pop internacional com Leon Bridges i Kings of Convenience. Alhora hi haurà un espai per a la música més comercial del moment a casa nostra i a la resta de l'Estat, amb grups com Guitarricadelafuente, Els Catarres i Nathy Peluso.

El jazz tornarà amb figures com Herbie Hancock, Paquito D'Rivera i Chucho Valdés, i la música clàssica hi serà present amb la nova formació Camerata de Música Catalana, que interpretarà Impressions simfòniques de l'icònic compositor guixolenc Juli Garreta.

Al cicle KMO, artistes referents de proximitat portaran la transversalitat dels seus registres, l'exquisidesa de la música de cambra clàssica i contemporània, amb propostes delicades de música moderna acabada de cuinar.

El cicle Delicatessen per segon any consecutiu porta sis propostes amb la veu de la dona com a protagonista, en un espai íntim i proper per descobrir els treballs discogràfics més actuals d'aquest segell.

L'espai familiar, amb La petita Porta Ferrada by petits camaleons, serà un pont de comunió entre el Festival de la Porta Ferrada i el Festival Petits Camaleons de Sant Cugat, amb concerts, cercaviles i tallers diversos relacionats amb el món musical i les arts escèniques en general, d'entre els quals destaca la presència en concert de Joan Miquel Oliver.

Per Albert Piñeira, «des de fa anys Sant Feliu de Guíxols fa una aposta clara per la cultura i per esdevenir una de les capitals culturals no només de la nostra demarcació i de la Costa Brava, sinó del conjunt del país. Un dels elements que més contribueix a aquesta capitalitat cultural és precisament el Festival de la Porta Ferrada, degà dels festivals de música de Catalunya i que enguany celebra els 60 anys».

El vicepresident ha destacat el cartell d'enguany, que inclou artistes consolidats però que també és una plataforma d'oportunitats per al talent emergent, i a la vegada deixa espai tant a l'escena nacional com internacional. En aquest sentit, segons Piñeira, «es mantenen els trets distintius que han fet gran aquest Festival: un cartell de luxe i una aposta clara per la música, per les diferents disciplines artístiques i culturals i per les arts escèniques».

«Una vegada més les sinergies pública i privada, les institucions, les empreses i les entitats, funcionen per portar a terme activitats culturals i fan que el Festival segueixi creixent i consolidant-se dia a dia», ha afirmat.

Documentació

dossier premsa PF22 25/03/2022