Notícies

Inauguració de L'Escala, Vila del Llibre 2022, amb la presència del vicepresident segon, Albert Piñeira

Foto : Fotos: Ajuntament de l'Escala

La quarta edició de L'Escala, Vila del Llibre convertirà el municipi alt-empordanès en l'epicentre de la cultura literària de la Mediterrània durant tot aquest cap de setmana. Fins aquest diumenge, 13 de març, hi ha programades propostes de tota mena (taules de debat, tallers i espectacles) i també un gran mercat d'editorials, que enguany es traslladarà a la Sala Polivalent per la previsió de pluja. 

Després d'haver iniciat el cicle de la Mediterrània l'any passat amb Mallorca com a cultura convidada, l'edició d'enguany està dedicada a la literatura i al món editorial del País Valencià. D'aquesta manera, s'afegeix a les commemoracions del centenari del naixement de l'escriptor de Sueca Joan Fuster.

La inauguració ha tingut lloc aquest divendres a l'Alfolí de la Sal - Museu de l'Empordà. El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat, en la seva intervenció, la capacitat d'aquest esdeveniment «per apropar els llibres al carrer, per reforçar els lligams entre els lectors i el sector editorial (escriptors, periodistes culturals o crítics literaris». 

Així mateix, ha subratllat: «Som un país madur culturalment i amb molts registres editorials. Durant aquest cap de setmana, podrem copsar aquesta bibliodiversitat. La complicitat entre el sector públic i el privat ha estat capaç de crear un festival literari de referència a casa nostra i obert a tots els grans autors del moment, siguin o no mediàtics, siguin d'editorials independents o dels grans grups». 

En l'acte, en el qual també hi ha intervingut l'alcalde de l'Escala i diputat de la Diputació de Girona, Víctor Puga, hi ha hagut una lectura dramatitzada de l'obra De Sueca a l'Empordà, escrita per Sebastià Bennasar especialment per a les viles del llibre i que compta amb la direcció i la interpretació de Joana Cortils i la música de Jordi Campoy. 

Comissariat per l'escriptor i editor Juli Capilla, el programa del Cicle de la Mediterrània comptarà amb noms rellevants com Joan Francesc Mira, Àngels Gregori, Carme Manuel, Vicente Tasa, Pau Viciana o Tobies Grimalto, entre d'altres. Quant a l'apartat de novetats editorials, visitaran l'Escala Rafel Nadal, Llucia Ramis, Miquel Martín, David Castillo, Núria Martínez-Vernis i Toni Cruanyes. 

Per la seva part, els organitzadors i la majoria de paradistes presents al mercat de L'Escala, Vila del Llibre 2022 han decidit ser solidaris amb Ucraïna i donar el 5 % de la seva facturació a l'ONG Educo, que actua directament en territori ucraïnès per protegir els infants i les famílies i que és una de les entitats de col·laboració recomanades per la Generalitat de Catalunya.

La Xarxa de Viles del Llibre

Organitzada per Vila del Llibre (Viladelllibre.cat), és una iniciativa que agrupa territoris de Catalunya i Mallorca que creuen en el poder de la literatura per engegar noves dinàmiques de desenvolupament i turisme. Es tracta del circuit literari més gran del país, amb una proposta programàtica unificada, però totalment descentralitzada. 

L'Escala és el primer dels vuit festivals programats pel 2022. La resta tindran lloc a Sitges, Cabrils, Manacor (Mallorca), la Rambla de Barcelona, Malgrat de Mar, Cervera i Piera. Segons els organitzadors, es preveuen al voltant de 34.000 visitants i vendes editorials estimades de 130.000 euros per part de les seixanta editorials que s'espera que participin en les vuit cites. 

Documentació