Notícies

La desena edició de l'Strenes aposta per les noves propostes musicals i dedica la meitat de la programació a artistes emergents

Foto : La desena edició de l'Strenes aposta per les noves propostes musicals i dedica la meitat de la programació a artistes

El vicepresident segon de la Diputació, Albert Piñeira, ha participat en la presentació del festival, que tindrà lloc del 26 de març a l'1 de maig principalment a la ciutat de Girona

Destaquen les estrenes de Jorge Drexler, Dorian, Macaco, Els Pets, Els Catarres, el retorn de Delafé y Las Flores Azules, Suu, Blaumut i Ramon Mirabet

El festival Strenes celebra aquest 2022 el desè aniversari. I ho fa amb un cartell de luxe, amb 41 concerts i apostant per les noves propostes musicals, ja que la meitat de la programació està dedicada a artistes emergents. L'esdeveniment tindrà lloc del 26 de març a l'1 de maig a Girona, on s'ha programat el gruix del certamen, i s'estendrà, amb tres concerts, a Barcelona durant el mes de maig. 

El vicepresident segon, Albert Piñeira, ha participat avui, a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, en la presentació de la programació i de les novetats més destacades d'aquesta desena edició de l'Strenes. 

«La Diputació sempre ha estat al costat dels projectes que posen en valor el talent emergent que tenim. A través d'aquesta col·laboració publicoprivada, juntament amb la resta d'institucions, entitats i empreses que s'hi impliquen any rere any, hem anat posant el nostre gra de sorra per consolidar un festival musical de primer ordre, que combina aquest talent jove amb artistes molt consolidats», ha destacat Albert Piñeira, que ha afegit: «Es tracta d'un aparador per als artistes per presentar nous treballs discogràfics o per iniciar les seves gires». 

A l'acte, també hi han assistit el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya, Josep Calatayud, i el director del festival Strenes, Xavi Pascual.

Per celebrar la fita dels deu anys, el festival de les estrenes musicals ha optat per desplegar diferents projectes que ajudin a arrelar el festival al territori, que demostrin la sensibilitat i l'interès del festival pel teixit creatiu local, i que facin evident el seu caràcter innovador a l'hora de mostrar noves propostes i tendències artístiques contemporànies.

En aquest sentit, una de les novetats principals de l'Strenes és que la programació anirà més enllà del Barri Vell i arribarà als barris de la ciutat, amb un concert matinal a l'exterior de La Marfà el dissabte 2 d'abril, i un altre al parc Central de Rafel Masó i Valentí, davant de l'Estació Espai Jove, el dia 8 d'abril. També es recuperaran escenaris icònics del festival, amb concerts gratuïts a la pujada de Sant Domènec i a la plaça del Vi, i es mantindran les propostes a les escales de la Catedral.

Un cartell amb noms rellevants

Quant a la programació, el festival presenta 41 estrenes, entre les quals destaquen les de Jorge Drexler, Dorian, Macaco, Els Pets, Els Catarres, el retorn de Delafé y Las Flores Azules, Suu, Blaumut i Ramon Mirabet, entre d'altres. En una aposta per les noves propostes musicals, l'Strenes compta amb un 50 % de la programació protagonitzada per artistes emergents, com Sofia Gabanna, Renaldo & Clara, Habla de Mí en Presente, Lal'ba o Maio. A més, la meitat de formacions compten amb presència femenina. 

L'aposta pel talent gironí del festival continua intacta, per això se seguirà celebrant la secció «Talent gironí», apadrinada per la Fundació Valvi. Aquest any, els artistes emergents de les comarques gironines que hi actuaran seran La Ludwing Band, Salazar, Pol Bordas i Tramma, així com Kids From Mars, guanyadors del Premi Talent Gironí de l'edició de 2019. 

Una altra de les novetats és l'inici d'un projecte educatiu anual als instituts de Girona per tal d'acostar l'alumnat de secundària a la cultura. En aquesta edició, es faran xerrades a l'Institut Santiago Sobrequés i Vidal i a l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà, amb la participació del popular cantant Alfred Garcia. Per acabar, cal destacar que l'Strenes col·laborarà amb el teixit comercial i les entitats del territori i mantindrà el seu vessant solidari a través del voluntariat de les comarques gironines. 

Aquest any, s'oferiran un total de 20.450 entrades a Girona i 4.000 a Barcelona, pràcticament el doble que en l'edició anterior, molt condicionada encara per la pandèmia. Les entrades ja es poden comprar a través del web del festival. També es poden adquirir a les taquilles de l'Auditori de Girona i del Teatre Municipal de Girona durant el seu horari habitual.

Documentació