Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, inaugura l'exposició «Fita en cartell» a la seu de la Fundació Fita

Foto : Fotos: Fundació Fita / Rafel Bosch

L'exposició, que es podrà visitar des d'avui mateix fins al 23 de maig, recull 175 cartells d'un vida dedicada a l'art

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat aquest dimarts en la inauguració de l'exposició «Fita en cartell» a la Fundació Fita, amb seu a la Casa de Cultura, juntament amb el comissari de l'exposició, arquitecte i patró de la Fundació, Joaquim Bover.

La mostra recull una selecció de cartells de l'artista Domènec Fita, més de 175 cartells inventariats i agrupats en cinc àmbits relacionats amb la seva obra: «Fita cartellista», amb cartells de l'artista; «Obra de Fita en cartell», amb cartells d'altres autors que reprodueixen obres de l'artista gironí; «Fita en cartell», amb pòsters que anunciaven exposicions de l'artista; «Fita i altres artistes», amb cartells en què va participar col·lectivament amb diversos artistes, i «Cartells de l'Estudi d'Art de Fita».

L'exposició, que mostra el llegat de Fita com a cartellista, és la conseqüència del treball d'inventari i recol·lecció que han fet Antoni Monturiol, llicenciat en història de l'art, i Magda Pujolàs, dissenyadora gràfica. Un treball posat en valor per Santi Barjau, doctor en història de l'art, i recollit en un catàleg-inventari que ha dissenyat Roser Bover amb motiu d'aquesta exposició.

Pel vicepresident Albert Piñeira, «parlar de Domènec Fita és parlar del pintor, de l'escultor i del dibuixant. Un artista contemporani molt reconegut i prolífic, que sempre ha tingut un compromís ferm amb Girona i les seves comarques, tant des d'un punt de vista artístic com social». «I ara, amb aquesta exposició de cartells, el reconeixem com a cartellista, un altre tret del seu art global», ha afegit.

Per la seva banda, el comissari de l'exposició, Joaquim Bover, ha assenyalat: «Fita no va ser un cartellista però els seus cartells són pràctics, molt personals, i sovint formen part de l'obra que té entre mans, cosa que no deixa de ser un element més del seu fer. Si busquem un denominador comú a l'hora de compondre un cartell és la seva pròpia grafia, ja que amb més de seixanta d'anys de composició sistemàtica, Domènec Fita va configurar un grafisme propi».

«En la majoria dels disset cartells de l'àmbit "Fita cartellista", deixa sovint el seu segell personal de compromís, sigui social, polític o religiós. Els talls, els estrips en la pròpia obra, són formes de mostrar la disconformitat amb l'ordre preestablert. Hem volgut posar en context uns quants cartells relacionant-los amb obra realitzada per tal que s'hi puguin establir correspondències per entendre que el cartell forma part de tot el que ha fet i construït Domènec Fita al llarg de la seva vida».