Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, en la presentació dels Premis Literaris 2022

Foto : El vicepresident segon, Albert Piñeira, en la presentació dels Premis Literaris 2022

La Fundació Prudenci Bertrana convoca el primer premi que honora una escriptora: Aurora Bertrana

El vicepresident segon de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha participat aquest dimarts al matí en la presentació dels Premis Literaris 2022, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Girona. L'acte ha comptat també amb la participació de Mariàngela Vilallonga, presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana; Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, i Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En aquest acte s'ha presentat la convocatòria dels Premis Literaris de Girona, uns premis en llengua catalana que atorga la Fundació Prudenci Bertrana en diverses categories: Prudenci Bertrana de novel·la, Miquel de Palol de poesia, Carles Rahola d'assaig, Ramon Muntaner de literatura juvenil, Cerverí de lletra per a cançó, Lletra, de projectes digitals de literatura catalana, i Aurora Bertrana de traducció. Els premis han estat instituïts per col·laborar en la difusió d'aquests gèneres i de la lectura en català, tot honorant la memòria d'escriptors i gironins il·lustres.

Durant la presentació s'ha informat del contingut del primer Premi Aurora Bertrana i d'altres novetats a la convocatòria d'enguany del cartell dels Premis Literaris de Girona. Optaran a aquest premi totes les obres literàries de nova traducció editades en català durant l'any anterior, de qualsevol gènere.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha dit en la seva intervenció «Formem part del Patronat de la Fundació Prudenci Bertrana i any rere any col·laborem amb els premis literaris que honoren la memòria d'escriptors gironins il·lustres (...) Celebrem la convocatòria del primer premi que honora una escriptora: Aurora Bertrana».

Altres novetats d'enguany són que els premis Cerverí, Lletra i Miquel de Palol i Aurora Bertrana tindran una dotació del 6.000 euros cadascun.

En la presentació també s'ha destacat la incorporació de la Diputació de Barcelona i de la Fundació Valvi com a nous patrons de la Fundació Prudenci Bertrana.

Aquest 2022 s'atorgaran els premis següents:  

  • 55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la
  • 45è Premi Miquel de Palol de poesia
  • 43è Premi Carles Rahola d'assaig
  • 37è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil
  • 28è Premi Cerverí de lletra per a cançó
  • 22è Premi Lletra de projectes digitals de literatura catalana
  • 1r Premi Aurora Bertrana de traducció

L'acte del lliurament dels Premis Literaris de Girona tindrà lloc el 20 de setembre de 2022 a l'Auditori de Girona.

1r Premi Aurora Bertrana

La Fundació Prudenci Bertrana ha acordat concedir el Premi Aurora Bertrana a la traducció d'una obra literària ja publicada. La tradició de traslladar al català obres escrites en altres llengües ve de lluny, i ha permès enriquir la llengua catalana i eixamplar el nostre entorn. Amb aquest premi la Fundació Prudenci Bertrana vol reivindicar la tasca dels traductors que transmeten la veu dels escriptors, sense perdre'n la pròpia.

Era necessari que el primer dels Premis Literaris de Girona que vol honorar una escriptora es dediqui a Aurora Bertrana, ja que representa un homenatge a una escriptora molt valuosa avançada al seu temps i a una dona lluitadora. I justament aquest 2022 es compleixen 130 anys del seu naixement.