Notícies

El programa «Identitats, arrels i tradicions» de la Diputació de Girona acosta la cultura popular a les escoles de la demarcació

Foto : Activitat de l'Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional de Figueres.

Consta d'onze propostes de set entitats de les comarques gironines, i el coordina el servei de Cooperació Cultural de la corporació

Oferir als estudiants de les comarques gironines la possibilitat de conèixer la cultura popular i tradicional catalana a través de les entitats i associacions mateixes. Aquest és l'objectiu del programa educatiu «Identitats, arrels i tradicions», que en el curs 2019-2020 el servei de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona va posar en funcionament. 

Aquest programa educatiu consta enguany d'una oferta didàctica amb onze activitats, en les quals participen set entitats de la demarcació: la Fal·lera Gironina, l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, l'Associació Centre de Cultura Celta de Catalunya d'Arbúcies, el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses, l'Associació per a la Promoció Cultural sense Número de Girona, la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional de Figueres. 

Les propostes inclouen l'aprenentatge de balls i danses, tallers de construcció d'instruments tradicionals, jocs tradicionals, una activitat de cercavila de titelles o la creació d'un capgròs, entre d'altres. Les inscripcions per als centres educatius continuen obertes, ara que ha començat el segon trimestre de l'actual curs escolar. Poden fer-les a través de l'enllaç https://www.ddgi.cat/recursosPedagogics/identitat/activitats.

La Diputació de Girona aporta cinquanta mil euros a aquest programa, emmarcat en els Programes Pedagògics de la corporació, i assumeix el 70 % del cost de les activitats. Durant el curs passat, gairebé un miler d'alumnes van participar en les activitats proposades.

Els Programes Pedagògics

Durant aquest curs escolar 2021-2022, s'han programat gairebé sis-centes activitats pedagògiques i d'educació ambiental per als estudiants gironins, a través dels serveis de Cooperació Cultural i Medi Ambient de la Diputació de Girona. 

A banda d'«Identitats, arrels i tradicions», l'oferta consta de tres grans blocs més: «Indika», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals». Totes les activitats, organitzades per una setantena d'entitats o associacions especialitzades de la demarcació, potencien el contacte dels estudiants amb el patrimoni cultural i natural, per reforçar els valors d'identitat cultural i consciència. Tota l'oferta d'activitats es troba a l'adreça https://www.ddgi.cat/recursosPedagogics.