Notícies

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or torna al Camp de Mart de la Devesa de Girona en el seu desè aniversari

Foto : El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or torna al Camp de Mart de la Devesa de Girona en el seu desè aniversar

L'edició d'aquest 2022, que tindrà lloc del 17 al 22 de febrer, recupera la seva ubicació original després del parèntesi al pavelló de Fontajau, l'any passat, per la pandèmia de la COVID-19

La programació artística inclourà vint-i-quatre atraccions mai vistes a Europa, amb més de vuitanta artistes vinguts d'una dotzena de països i noves disciplines, com la xarxa aèria o les anelles

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or, Genís Matabosch, han presentat aquest migdia a la sala Ferran Agulló de la corporació la programació artística i les activitats paral·leles del festival d'enguany, que celebra el seu desè aniversari. 

En aquesta edició, que tindrà lloc del 17 al 22 de febrer, l'escenari tornarà a ser la gran carpa sense columnes plantada al Camp de Mart, al parc de la Devesa de Girona, després que l'any passat la situació epidemiològica obligués a traslladar el festival al pavelló de Fontajau i a celebrar-lo a finals de juny. 

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or va néixer l'any 2012 amb el propòsit d'oferir-hi cada any les millors atraccions mai vistes abans en els circs europeus. En aquesta ocasió, i a falta de les darreres confirmacions, hi participaran més de vuitanta artistes vinguts d'una dotzena de països. En total, vint-i-quatre atraccions, en què es competirà davant d'un jurat internacional format per quinze importants directors i experts en circs vinguts de tot el món. 

"Aquest cop no hem pogut assistir a altres festivals internacionals, cancel·lats per la pandèmia, i diàriament hem vist desenes de candidats a través de vídeos", ha explicat el director del festival, Genís Matabosch, que ha remarcat: "Hem dedicat dos anys, des que va acabar l'edició del 2020, a seleccionar les atraccions participants del desè aniversari. Hem dedicat més temps que mai en la prospecció mundial, a la recerca de l'excel·lència artística, i crec que hem aconseguit confeccionar un programa excepcional".

Nous artistes

Aquest migdia, s'han anunciat vint-i-una de les vint-i-quatre atraccions d'aquesta edició. Hi participen, entre d'altres, el Gran Circ Bolshoi de Moscou, la companyia estatal de circ de Rússia Rosgoscyrk, la companyia Royal Circus de Gia Eradze, el Circ Nikulin de Moscou, el Circ de la República d'Udmúrtia i el circ estatal de l'Uzbekistan i del Kazakhstan, a banda d'artistes independents de Mongòlia, Xile, l'Argentina, l'Equador, els Estats Units o el Canadà. Cap d'ells havia actuat prèviament al festival. 

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha remarcat que "ens fa una il·lusió especial celebrar aquest desè aniversari. Els últims anys han estat difícils per la pandèmia de la COVID-19, i el festival, amb un gran esforç i amb la implicació de tothom, sempre s'ha pogut mantenir. Volem reafirmar, des de la Diputació de Girona, el nostre compromís amb aquest esdeveniment, que converteix Girona en l'epicentre de l'activitat circense mundial amb una proposta única, de gran complexitat tècnica i artística i transversal, per a totes les edats". 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que "tornen a fer un goig extraordinari totes les atraccions inaudites que tindrem un any més a Girona gràcies al Festival Internacional del Circ Elefant d'Or. Des de la ciutat hem construït amb el festival una relació ben estable i profitosa per a Girona, perquè activitats com el circ no només aporten cultura i art, sinó també dinamisme econòmic. Quan diem que a Girona ens hem reactivat molt més ràpid que tot el nostre entorn és gràcies al fet de seguir confiant en activitats com aquesta, que aporten visitants a la nostra ciutat, als comerços, als hotels i a la restauració. Per nosaltres aquesta és una línia d'actuació que ens aporta molts bons resultats i que fa temps que seguim perquè és un bon instrument per ajudar la ciutadania".

Per tercera vegada, la gran carpa sense columnes del Camp de Mart s'unirà al Palau de Fires, escenari del Circus World Market, l'única fira d'empreses del sector circense al món. Dels dos espais, en resulten 8.430 m2 dedicats al circ internacional de qualitat. 

Capacitat al setanta per cent

Les dues semifinals del festival (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en setze representacions amb una capacitat limitada al setanta per cent per les últimes mesures aplicades pel Procicat. En aquest sentit, s'ha passat de les 2.400 entrenades per funció a 1.680. En total, s'han posat a la venda 27.000 entrades, de les quals ja se n'han venut 12.300. Es poden adquirir per Internet al lloc web oficial del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or (www.festivaldelcirc.com). Els preus oscil·len entre els 10 i els 95 euros.

L'organització del festival mantindrà els protocols sanitaris i les mesures de seguretat davant la COVID-19 que es van aplicar la setmana passada durant el Gran Circ de Nadal. Així, s'incrementaran els accessos i es reforçarà la ventilació. 

Així mateix, l'organització intenta cada any acostar aquest esdeveniment a tots els segments de públic. En aquesta línia, col·labora amb el programa Apropa Cultura i ha reservat enguany 600 localitats per a entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social. A més, durant els dies 17 i 18 de febrer, més de 6.000 nens i nenes assistiran a les representacions especials dels matins per a les escoles. 

D'altra banda, els infants menors de dos anys pagaran una entrada simbòlica d'un euro. Els diners que es recaptin es destinaran íntegrament a la Fundació Oncolliga Girona. 

Les xifres de deu anys de festival

En les seves nou primeres edicions, el Festival Internacional del Circ Elefant d'Or ha anat creixent fins a consolidar-se com una cita de referència per a la descoberta de nous talents i com a plataforma de llançament de les noves estrelles del sector. En aquesta dècada, ha presentat 689 artistes, que han ofert 209 atraccions mai vistes prèviament a l'Europa occidental a 255.788 espectadors en quaranta-sis dies d'espectacles. Han representat trenta-dues funcions escolars i noranta-una al públic en general. 

Documentació