Notícies

Moulin Rouge, Bette Davis i un guerrer de Xi'an són els protagonistes de les exposicions de Les Bernardes per al 2022

Foto : Moulin Rouge, Bette Davis i un guerrer de Xi'an són els protagonistes de les exposicions de Les Bernardes per al 2022

El lema «L'art de viure» proposa conèixer la persona que s'amaga rere l'artista i la seva obra

El Centre de Cultura Contemporània Les Bernardes de Salt ha presentat avui el programa expositiu de 2022 amb tres grans exposicions inèdites que es podran visitar: una mostra amb motiu del centenari de la mort del català Josep Oller, fundador de l'icònic Moulin Rouge de París; les imatges de Bette Davis en el seu últim acte públic al Festival de Cinema de Sant Sebastià (1989), i un mític guerrer de Xi'an cedit pel periodista José Luis Balbín. Aquest any el centre cultural engloba les mostres del 2022 sota el lema «L'art de viure», que convida a descobrir els creadors a partir de les seves obres, experiències i relacions. Com a novetat destacada és la participació de l'Escola Universitària ERAM de Salt, que dins del projecte «Transmèdia» serà la plataforma per divulgar els treballs de final de grau de diferents grups universitaris. Les altres novetats importants són la nova sala La Lateral, un espai destinat a la relació entre Les Bernardes i la comunitat (universitats, instituts, associacions), i les obres de millora del centre, que es portaran a terme a partir del mes de novembre.

Les propostes d'aquesta programació constitueixen una reflexió profunda sobre com vivim i sobre la sostenibilitat del nostre model de vida, que tendeix al creixement continuat basat en uns recursos limitats.

A l'acte de presentació hi han participat el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director de Les Bernardes, Robert Fàbregas; el conseller de Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Gironès, Àdam Bertran, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Salt, Núria Heras.

Albert Piñeira considera que la programació del nou any és una proposta d'exposicions ambiciosa, de gran qualitat: «Una clara aposta per la projecció cultural des de la perifèria. Les Bernardes, com a espai de cultura contemporània, vincula territori i producció artística, reflexió teòrica i plantejaments creatius, sempre amb un peu en la realitat del moment i de l'entorn i un altre en la producció més contemporània».

Per la seva part, Robert Fàbregas ha destacat el valor de la continuïtat en el projecte, l'esforç de l'equip, i ha demanat que Les Bernardes «no perdi el valor de les idees, el risc a programar coses noves i a promoure artistes amb rellevància global però també local».

 

Programació 2022

FEBRER: ERAM

Del 4 al 24 de febrer de 2022

Inauguració: 4 de febrer del 2022 a les 19.30 h

Presentació dels projectes «Transmèdia», creats per diferents grups d'estudiants universitaris del grau en comunicació audiovisual i multimèdia de l'Escola Universitària ERAM, com a treball final del grau.
Relat en què la història es desplega a través de múltiples medis i plataformes de comunicació, i en què una part dels consumidors assumeix un rol actiu en el procés d'expansió del relat. 

 

Totes les sales

MARÇ-MAIG: ROSTRES ETERNS

Del 4 de març al 27 de maig de 2022

Inauguració: 4 de març de 2022 a les 19.30 h

«Speculum quidem cordis facies est hominis» ('el rostre de l'home és, sens dubte, el mirall del seu cor'). Regla de sant Leandre.
Exposicions de diferents disciplines artístiques que parteixen d'aquesta premissa per explorar les manifestacions de l'ànima humana, del seu cor.

Fotografia, pintura, escultura... Aquest és un cicle de rostres coneguts, anònims i improvisats, que ens interpel·la, ens pregunta, amb l'única intenció que mirem dins nostre, en les profunditats del nostre cor.

Sala Berta Casas: Núria Quevedo, «La fesomia de la melangia».

Sala Photo: Isabel Azcarate, «Bette Davis».

Sala 29 m2: José Luis Balbín, «El rostre del guerrer».

L'Església: Joana Biarnés, «Dives descalces».

Sala Sant Jordi: Teresa Vall Palou, «El costat fosc de la natura».

Lateral: Josep Maria Folch i Torres, «El centenari de la Ventafocs».

La Talaia: José Ruz, «Com viu l'altra meitat. Salt, un univers mític».

 

JUNY-AGOST: NATURA OCULTA

Del 3 de juny al 12 d'agost de 2022

Inauguració: 3 de juny a les 19.30 h

Vivim envoltats de natura, ens hi relacionem, la gaudim, n'abusem... però quin vincle hi establim? La natura dialoga constantment amb tothom qui la vol escoltar, però la seva manera de comunicar-se requereix paciència i, prèviament, cal conèixer-ne el llenguatge.

Els artistes d'aquest cicle ens presenten una manera diferent de veure l'entorn, de viure'l i de cuidar-lo perquè només quan estimem som capaços de respectar.

Sala Berta Casas, Sala Photo i Sala 29 m2: Andoni Canela, «Conversar amb la natura».

Sala Sant Jordi: Xavier Krauel i Daniela Colafranceschi, «Ocells i escorces».

La Talaia: Salt-Ter, «El misteri del riu».

La Lateral: «Narcla»

L'Església: «El foc olímpic»

 

SETEMBRE-OCTUBRE: HISTÒRIES OBLIDADES

Del 9 de setembre al 12 de novembre de 2022

Inauguració: 9 de setembre de 2022 a les 19.30 h

Exposició programada amb motiu del centenari de la mort a París el 1922 del terrassenc Josep Oller, que va ser enterrat al cementiri de Père-Lachaise. A la tomba hi ha escrit: «La seva intel·ligència igualava el seu cor». A partir d'un plantejament que posa en relació les diferents disciplines, els espais estaran dedicats al món de Josep Oller com a empresari que transforma els guanys econòmics en un món màgic per a la diversió parisenca, i es volen obrir les diferents perspectives de la seva trajectòria (en la qual s'inclouen espectacles de circ, música, cabaret, un parc d'atraccions i un centre de salut) per cartografiar tot el que va fer.

«El passat és (com a mínim) tan sols un pròleg». William Shakesperare.

Què és el passat? Com el recordem? Com se'ns fa present?

Ens configura com el que som a partir de la nostra pròpia experiència i de les persones que ens envolten, de la comunitat de la qual formem part, o el nostre passat cultural, que moltes vegades no ens serveix per corregir errors i mals comesos. Aquest cicle planteja propostes que reflexionen sobre aquest passat, sobre el fet que «és inútil tornar al que [s']ha sigut i ja no [s']és», com va dir Chopin.

Sala Berta Casas, Sala Photo, Sala 29 m2, L'Església: Josep Oller i Roca, «El Moulin Rouge».

Sala Sant Jordi: Edgar Massegú, «Red Line».

Sala La Lateral: Rai Escalé, «Cecilismus».

Sala La Talaia: Margarita Andreu, Isabel Banal, Natividad Navalon, Assumpció Mateu, Jo Milne, Carme Sanglas i Tura Sanglas, «Veus de companyia...».