Notícies

El vicepresident Albert Piñeira, a la presentació del Càntut 2021 de Cassà de la Selva

Foto : El vicepresident Albert Piñeira, a la presentació del Càntut 2021 de Cassà de la Selva

El festival, que enguany en celebra la cinquena edició, tindrà lloc del 19 al 21 de novembre.

Presenta una vintena de propostes entre concerts, presentacions, documentals i exposicions.


El festival Càntut., cançons de tradició oral, presenta tota la programació de la cinquena edició, que tindrà lloc del 19 al 21 de novembre a Cassà de la Selva. Durant un cap de setmana es duran a terme dinou propostes entre concerts, presentacions, documentals i exposicions, amb noms com Mayalde, Fetus, Jaume Arnella, Artur Blasco, Arnau Obiols, Marala, Reggae per Xics, Paula Grande, Anna Ferrer i espectacles com Més lloc per a la fosca, entre d'altres. Les entrades es posaran a la venda el divendres 29 d'octubre a les 10 h al web del Càntut: www.cantut.cat

El festival Càntut és una de les tres branques d'un projecte que té per finalitat recollir i difondre les músiques de tradició oral. Durant un cap de setmana, Cassà de la Selva es convertirà en l'epicentre d'un festival que vol fer viure unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar als assistents ocasions per cantar en comunitat.

En la presentació, el vicepresident Albert Piñeira ha destacat «Les institucions no només han de ser testimoni d'esdeveniments culturals com el Càntut, sinó que també n'han de ser impulsors. Per això aquest festival seguirà rebent el suport de la nostra institució, perquè a la Diputació de Girona hem de preservar el patrimoni musical tradicional de les comarques gironines».

Piñeira també ha assenyalat «Desitjo que enguany tornem a assistir al Càntut de forma massiva, que en reconeguem la importància i que gaudim de la música que ens ha transmès la gent més gran de les nostres comarques, perquè en puguin gaudir les noves generacions».

En aquesta edició es duran a terme dinou: cinc ideades especialment per al festival, una presentació oficial, dues presentacions a les comarques gironines i una presentació a Catalunya. La implicació en el festival d'entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva també és una de les claus de l'èxit del Càntut.

Les entrades es posaran a la venda a partir del divendres 29 d'octubre a les 10 h al web del festival: www.cantut.cat. L'organització seguirà aplicant les mesures sanitàries vigents per fer del festival un espai segur.

Més informació
El festival que tindrà lloc a Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l'any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per les persones més grans de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Durant aquestes edicions, el festival ha buscat llocs i moments per cantar en comunitat i ha comptat amb actuacions d'artistes com Roger Mas, Roba Estesa & Germà Negre, Lo Barber, Tarta Relena, Miquel Gil, Mans Manetes, Kepa Junkera & Amics de Folk, Joana Gomila, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Joan Garriga & Carles Belda, entre molts d'altres.

Un altra branca del projecte és el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat, que compta amb prop de 1.500 enregistraments de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines. Així mateix, s'han transcrit 655 cançons a partitures, i d'aquesta manera s'ha posat tot aquest repertori a l'abast de qui en vulgui fer ús en diferents formats.

A més del web i del festival, el Càntut compta amb un apartat de produccions pròpies, com l'Hostal Càntut, sopars per cantar que tenen lloc al juliol al restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri; la col·lecció discogràfica del Càntut amb el disc Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer, i el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber; l'exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l'Ésdansa de les Preses; el taller de percussió corporal de Santi Serratosa & Càntut, que ha donat lloc a l'edició del llibre didàctic Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, i el curs de Carles Belda & Càntut, dut a terme conjuntament amb l'AEMCAT, entre d'altres.

 

Documentació

dossier_Cantut 28/10/2021