Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, en la inauguració del XII Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs

Foto : El vicepresident segon, Albert Piñeira, en la inauguració del XII Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs</p

El tema d'aquest any és «Pobles abandonats i eficiència territorial»

El col·loqui ha tingut lloc l'1, el 2 i el 3 d'octubre a Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses ha estat la seu del XII Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs, emmarcat en un projecte liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. «Pobles abandonats i eficiència territorial. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori» és el lema del col·loqui d'aquest any.

A la presentació d'aquesta edició hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses; Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i presidenta de l'IRMU; Ester Nogué-Juncà, presidenta del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, i Joan Josep Ardanuy, director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

La inauguració ha estat a càrrec de la historiadora Noemí Riudor Garcia, amb la primera ponència, titulada «Exilis i evacuacions. L'impacte immediat de la Guerra Civil sobre el despoblament al Pallars Sobirà». Les comunicacions han girat al voltant de tres àmbits temàtics com són: els conflictes (àmbit 1), la (re)ordenació territorial i el poblament (àmbit 2) i la dinamització i les àrees d'influència (àmbit 3).

El vicepresident de la Diputació ha destacat: «Com a Diputació de Girona, agraïm que es realitzin estudis sobre el fenomen de l'abandonament dels pobles i s'analitzi l'eficiència territorial d'aquest fet per poder incidir en els conflictes i les decisions que han condicionat el present i que hauran de condicionar el futur dels territoris de la nostra demarcació». I ha afegit: «Estem segurs que els tres àmbits d'aquest XII Col·loqui _els conflictes, la (re)ordenació territorial i el repoblament, i la dinamització i les àrees d'influència_ esdevindran un bon punt d'anàlisi i de debat sobre la relació que existeix entre la geografia, la identitat, la cultura i la política pel que fa a les representacions del propi territori i la manera de gestionar-ne l'eficiència».

L'organització de l'esdeveniment és possible gràcies a la col·laboració de diferents organismes i entitats com el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran, el Centre d'Estudis Ribagorçans, l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, la Societat Andorrana de Ciències, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, l'Ajuntament de Ripoll, la Diputació de Girona, l'Institut d'Estudis de Ilerdencs, la Diputació de Lleida, Rec Produccions, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Josep Irla.
 
En el marc del col·loqui s'ha presentat el projecte «Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori», a càrrec d'Òscar Jané i M. Carme Jiménez, i la pàgina web del projecte: poblesabandonats.cat.

També s'hi ha presentat una mostra d'audiovisuals emmarcada en l'11a Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya amb els films següents:

  • El Peret Blanc. El violinista de Beget (2012)
  • Som d'aquí (2017)
  • Dones que anaven pel món (2007), de REC Produccions Audiovisuals del Pirineu