Notícies

El diputat de Noves Tecnologies, Jordi Xargay, intervé en el Congrés Govern Digital 2021

Foto : El diputat de Noves Tecnologies, Jordi Xargay, intervé en el Congrés Govern Digital 2021

Ha participat en la taula rodona «La xarxa pública de fibra òptica, infraestructura clau per a la transformació digital del territori», juntament amb representats de les altres tres diputacions catalanes i del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat

La quarta edició del Congrés Govern Digital, el fòrum de debat de referència a Catalunya en l'àmbit de la transformació digital del sector públic, ha acabat aquest dijous. Durant tres dies i en format híbrid, s'hi han portat a terme una vuitantena de sessions i s'hi han presentat més de cent iniciatives innovadores i transformadores de les administracions catalanes. 

Aquest matí, el diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, Jordi Xargay, ha participat en la taula rodona «La xarxa pública de fibra òptica, infraestructura clau per a la transformació digital del territori». Ho ha fet conjuntament amb representants de les altres tres diputacions catalanes: Pere Pons, president de l'Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona; Miquel Subirats, diputat del Servei d'Assistència al Territori de la Diputació de Tarragona, i Ivan Bertran, assessor de Noves Tecnologies i Administració Electrònica a la Diputació de Lleida. 

També hi ha intervingut la subdirectora d'Infraestructures Digitals del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Cristina Campillo.

Jordi Xargay ha remarcat que l'objectiu de la Diputació de Girona "és que tots els municipis de les comarques gironines estiguin connectats a la fibra òptica els propers anys. L'assoliment d'aquesta fita beneficiarà tothom: la ciutadania, les administracions i el teixit empresarial i associatiu de la demarcació". 

"La fibra òptica és una infraestructura clau per arrelar la gent al territori i evitar el despoblament en els pobles petits", hi ha afegit el diputat de Noves Tecnologies.

El context

El març del 2019, les quatre diputacions i la Generalitat van subscriure el compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica a Catalunya, que és imprescindible per a la transformació digital del territori. Aquest compromís ha de permetre el desenvolupament econòmic del país i ha de contribuir també a la cohesió social, l'equilibri territorial i la igualtat d'oportunitats. 

En aquesta línia, l'any passat, la Diputació de Girona i la Generalitat van signar un conveni per estendre el cable de fibra òptica aprofitant les obres d'ampliació i millora a les carreteres de la xarxa viària local i a les vies verdes. En total, eren quatre projectes (i un total de 42.599 metres). 

El Congrés Govern Digital 2021, en el qual també hi han intervingut com a ponents alguns tècnics de la Diputació de Girona, està organitzat per la Generalitat de Catalunya, el Consorci Localret i el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), amb la col·laboració de les quatre diputacions catalanes.