Notícies

La Diputació instal·la senyalització lluminosa en tres carreteres per prevenir accidents amb animals salvatges

Foto : Fotos: E. Kelele

Els senyals estan situats en punts de la GIV-5313 a Canet d'Adri, la GIV-6217 de Torroella de Fluvià a Sant Pere Pescador, i la GIV-6502 a la platja de Pals, en què s'ha registrat un volum elevat de col·lisions

El pla pilot permet regular l'encesa dels senyals i limitar la velocitat màxima a 50 quilòmetres per hora en aquests trams, segons l'horari i l'època de l'any

En la darrera dècada, els accidents amb animals salvatges s'han multiplicat a les carreteres gironines, i també a les de la resta del país, com a conseqüència de l'increment exponencial d'aquestes espècies, sobretot de senglars i cabirols. Amb l'objectiu de reduir les xifres d'accidents i millorar la seguretat viària al territori, la Diputació de Girona, a través del Servei de Xarxa Viària, ha posat en marxa un pla pilot per reforçar la senyalització nocturna en carreteres de la seva competència. 

Ja s'han instal·lat senyals lluminosos en punts concrets de tres vies. Es tracta de la GIV-5313 a Canet d'Adri (Gironès), la GIV-6217 de Torroella de Fluvià a Sant Pere Pescador (Alt Empordà), i la GIV-6502 a la platja de Pals (Baix Empordà). Segons l'informe previ realitzat, aquests eren trams de pas habitual de fauna i s'hi ha detectat un índex d'accidentabilitat més elevat amb animals salvatges.

Aquests cartells LED, molt visibles per als conductors a la nit, funcionen amb un temporitzador d'encesa horària mensual. D'aquesta manera, se'n pot regular el funcionament en funció de l'hora i l'època de l'any en què, tal com s'ha estudiat prèviament, hi ha més probabilitat de col·lisions. Com a mesura preventiva, també es limitarà en aquests trams la velocitat màxima a 50 quilòmetres per hora. 

«La seguretat a la nostra xarxa viària és prioritària i estem convençuts que aquest pla pilot contribuirà a reduir aquests accidents que, a vegades, són difícilment evitables, perquè els senglars o qualsevol animal en llibertat de grans dimensions apareixen a la calçada de cop i volta, de forma imprevisible, sobretot de nit», ha destacat el diputat de Xarxa Viària, Jordi Xargay, que no ha descartat ampliar aquesta mesura a més carreteres en un futur. Aquesta actuació ha tingut un cost de 34.122,73 euros (IVA inclòs). 

La mesura complementa la senyalització habitual instal·lada a les carreteres de la xarxa viària de la Diputació de Girona per alertar de la presència d'animals salvatges. En l'actualitat, hi ha un total de 265 quilòmetres senyalitzats a les comarques gironines. 

Els accidents amb animals salvatges suposen una molt petita proporció dels accidents amb víctimes i habitualment són de poca gravetat, però comporten una mobilització important de recursos, sobretot per als conductors dels vehicles, que han d'assumir els costos de la reparació perquè la legislació els considera la majoria de vegades responsables dels atropellaments.