Notícies

Més de cent persones segueixen el II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport

Foto : Més de cent persones segueixen el II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport

El diputat delegat d'Habitatge, Assistència als Municipis i Serveis Generals de la Diputació de Girona, Joaquim Ayats, va participar en l'acte d'obertura d'una jornada que pretenia conscienciar i sensibilitzar sobre la importància de la preservació dels documents produïts en l'àmbit de l'esport

El seminari, que va ser telemàtic, el van seguir més de cent persones procedents d'uns vint països, i va comptar amb la participació de professionals amb una notable experiència en els àmbits de l'esport i dels arxius

Ahir a la tarda va tenir lloc el II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport. El seminari, que es va dur a terme telemàticament, va reunir més de cent persones procedents de més de vint països diferents (Finlàndia, els EUA, Mèxic, el Regne Unit i Sud-àfrica, entre molts d'altres).

L'acte inaugural va comptar amb la participació de Joaquim Ayats, diputat delegat d'Habitatge, Assistència als Municipis i Serveis Generals de la Diputació de Girona; Adam Bertran, regidor d'Educació, Infància i Esports de l'Ajuntament de Girona; Josep Pujols, representant territorial de l'Esport a Girona, i David Fricker, president del Consell Internacional d'Arxius (ICA).

El diputat Joaquim Ayats va assenyalar que, «tot i les circumstàncies adverses, l'organització d'aquest esdeveniment no volia perdre l'oportunitat de dur a terme una jornada tan transcendental com aquesta, que ajuda i fomenta la preservació de la memòria històrica en l'àmbit esportiu», i va remarcar que la connexió en línia «ha esdevingut una oportunitat per promoure la internacionalització del seminari». A més, va afegir que «des de la Diputació som conscients de la transcendència de conservar i fer accessibles els documents i arxius del món de l'esport», i va puntualitzar que «l'esport és una activitat summament estesa en la societat actual».

Aquesta trobada de caràcter biennal, que va impulsar inicialment la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius (ICA/SPO), està organitzada per la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya (Departament de Presidència i Departament de Cultura) i l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD).

L'objectiu del Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport és conscienciar i sensibilitzar tots els actors de l'àmbit de l'esport (esportistes, clubs, associacions, federacions, metges, fisioterapeutes, periodistes, entrenadors, i també les administracions públiques i institucions de l'esport) de la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible preservar i conservar els documents produïts en l'exercici de les seves activitats ara i en el futur.


Participació de figures rellevants en l'arxivística i en l'arxivística esportiva

El II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport es va iniciar amb dues primeres ponències que van versar sobre polítiques públiques per a la conservació dels arxius de l'esport: «Archivos del deporte en Francia: políticas públicas en el año 2020», a càrrec de Véronique Reuter, responsable d'estudis documentals al Centre d'Investigació i Restauració dels Museus de França, i «The Principles of Sports Archives of Finland to receive paper and digital archive material», a càrrec d'Ossi Viita, cap del Departament de Col·lecció del Museu de l'Esport de Finlàndia.

A continuació, es van presentar dues ponències que van donar una visió de com es treballa en el sector privat per preservar aquest tipus de documents: «El Centre de Documentació i Estudis del Futbol Club Barcelona: una unitat d'informació especialitzada dins una entitat esportiva centenària», a càrrec de Marcel Russiñol Amat, digital asset mànager i arxiver, i «La gestió i l'ús de les dades de control de la càrrega al Futbol Club Barcelona», a càrrec de Xavier Reche Royo, científic esportiu i responsable del control de la càrrega externa.

Finalment, la presidenta de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius, Fina Solà, i el cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals, Enric Cobo Barri, van presentar la Guia de suport als arxius de les entitats esportives de Catalunya, que ha publicat recentment el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que vol servir de base per facilitar l'organització, la preservació i la conservació dels documents dels clubs, les federacions i les entitats esportives.

Atès el nou format en línia del II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport, les experiències sobre arxius de l'esport que s'haurien desenvolupat presencialment es poden consultar al web del seminari (http://esportarxiu.ddgi.cat). Aquestes experiències o casos pràctics són a càrrec de responsables de diverses entitats d'arreu de Catalunya: Arxiu Municipal de Girona, Ajuntament de Girona, Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya, Arxiu Comarcal del Maresme i Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.


El Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport

El Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport va néixer l'any 2018 amb l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar tots els actors dels àmbits de l'esport i les administracions públiques sobre la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible la preservació i la conservació dels documents produïts en l'exercici de les seves activitats. Aquests arxius conformen una part fonamental de la memòria personal i col·lectiva del món de l'esport i, en definitiva, de la societat en general. A més, d'aquesta manera podran ser utilitzats per a la recerca, la difusió i la comunicació.

La jornada s'adreça a esportistes, entitats, federacions, arxivers i documentalistes, historiadors, periodistes, investigadors, metges, fisioterapeutes, empreses, estudiants i professors.

El I Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport va tenir lloc de forma presencial el mes d'octubre de 2018 a la ciutat de Girona i hi van assistir un centenar de persones, algunes provinents de països estrangers, i els membres de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius (ICA) i d'altres seccions de l'ICA.