Notícies

La Diputació de Girona presenta el programa d’actes i esdeveniments del centenari de la Mancomunitat a la demarcació

Foto : Foto: Miquel Millan

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha presentat aquest matí el programa d’actes i esdeveniments que organitza la institució en el marc de la commemoració del centenari de la Mancomunitat, sorgida de la fusió de les quatre diputacions catalanes. Entre els actes programats hi ha una exposició, dos llibres i un homenatge a l’expresident Agustí Riera. La presentació ha comptat amb la presència del professor Joaquim Maria Puigvert i la cap de l’Arxiu de la Diputació, Maria Assumpció Colomer.

El president ha fet un repàs de cadascun dels actes i esdeveniments. A banda de l’exposició conjunta amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que es titularà “Normativització de la llengua” i que s’inaugurarà el 17 de juny a la Casa de Cultura de Girona (i hi restarà fins al 27 de juliol), la Diputació inaugurarà, al setembre, una altra mostra, que s’ha encarregat al doctor Joaquim Maria Puigvert, que es dirà “La Mancomunitat de Catalunya a les terres gironines” i que itinerarà per la demarcació de Girona. D’aquesta exposició, a més, se’n farà un llibre divulgatiu, per mitjà dels “Quaderns de la Revista de Girona”, que edita la Diputació, el qual es publicarà a principis del 2015.

Abans, durant aquest 2014, apareixerà un altre llibre, que està redactant l’historiador Xavier Carmaniu. Es tracta d’un estudi exhaustiu de la tasca de la Mancomunitat a les terres gironines.

També hi ha previst un  reconeixement a Agustí Riera i Pau, que va ser president de la Diputació de Girona entre els anys 1911 i 1924, i vicepresident de la Mancomunitat entre els anys 1914 i 1924. A més, s’han previst una sèrie de conferències i taules rodones sobre la Mancomunitat arreu de les diverses comarques gironines.

Per poder fer tota aquesta feina, com a treball previ, s’ha fet un buidatge de les actes de la Mancomunitat. En total, s’ha consultat una trentena de llibres, amb 23.000 acords. En resum, la Diputació ha decidit recuperar la Mancomunitat, com a hereva que n’és, i difondre la tasca que va fer, especialment a casa nostra, a Girona. “És el nostre deure i la nostra obligació”, ha conclòs el president Joan Giraut.

Colomer ha explicat que el buidatge ha estat una iniciativa de la Diputació de Girona, i que s’ha decidit fer per “posar la informació essencial de les comarques gironines a l’abast dels investigadors”. El buidatge ja es pot consultar als arxius de la institució, i, properament, es podrà accedir en aquesta informació directament per mitjà d’Internet.

Puigvert, per la seva banda, s’ha centrat en l’exposició del mes de setembre. El professor i comissari de la mostra ha recordat que la gran novetat que presenta és el fet que “dóna una dimensió més social i humana a les accions de la Mancomunitat, i no només institucional o política”. A més, va voler recordar que la “gènesi” del Parc Natural del Montseny té lloc en l’etapa de la Mancomunitat. “Reactualitzem el coneixement de la Mancomunitat”, ha sentenciat Puigvert.

 

www.mancomunitatdecatalunya.cat