Notícies

Finalitza el FITAG 2020: «Si es vol es pot»

Foto : Irene Roé

El festival s'ha adaptat a la situació actual derivada de la pandèmia i en els espectacles s'han aplicat tots els protocols i les mesures de prevenció per la COVID-19

L'espectacle inaugural va ser retransmès per Televisió de Girona i el FITAG Municipis ha estat un èxit total

Hi ha hagut espectacles als aparadors de botiges de la ciutat de Girona per celebrar les vint edicions del festival

La vintena edició del festival no ha estat una edició de grans celebracions, sinó de petits actes teatrals de resistència, que han demostrat a la societat que davant les adversitats només hi ha un camí, que és avançar.

Aquesta és la màxima que, segons Martí Peraferrer, director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), s'ha anat repetint tot l'equip durant els cinc dies que ha durat aquest esdeveniment.

«Enguany, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona ha viscut la seva edició més excepcional. Tot ens era desconegut i havíem d'estar sempre sota les indicacions diàries de les autoritats sanitàries, però han estat més fortes les ganes de no abandonar el públic i les companyies del FITAG, que el desgast personal i les tensions d'un equip que havia de tornar-se a reinventar i dimensionar per pair i construir un festival teatral en temps de pandèmia», ha assenyalat el director del FITAG.

Les companyies de teatre amateur gironines, catalanes, espanyoles i dues d'internacionals han arribat a Girona amb ganes de reivindicar-se i també de donar suport, amb la seva valenta presència, a aquest esdeveniment que amb tant d'esforç i de grups s'ha situat com un referent de festivals dins la seva categoria.

«L'acte inaugural a les escales de la catedral», assenyala Martí Peraferrer, «ha estat la nostra declaració d'intencions, la nostra carta de presentació per plantar cara al virus, sense cap mena de por, però amb tot el respecte del món».

Segons els organitzadors, aquest FITAG 2020 va comportar un grau molt elevat de complicació i de gestions organitzatives per a tot l'equip, però remarquen: «El volíem fer». I afegeixen: «Sabíem que hauríem de treballar el doble que en altres edicions per aconseguir la meitat d'espectadors. Però aquest aprimament del festival no ens va aturar a l'hora de defensar-lo».


La inauguració més vista de la història del festival

Uns quatre-cents espectadors varen poder viure en directe la retransmissió de l'acte inaugural per Televisió de Girona. Ha estat per aquest motiu la inauguració més vista de la història del festival.

Retransmesa en directe el passat dimarts 25 d'agost per TVGI, es va donar el minut d'or a les 21.38 h amb 2.980 espectadors per Internet i un acumulat total d'entre 5.000 i 6.000 espectadors.

Els aforaments dels espais teatrals s'han vist reduïts a un 30 % de capacitat i l'ocupació del Teatre Municipal a un 20 %. El públic ha acceptat amb resignació aquesta reducció dràstica d'entrades però ha premiat aquest FITAG amb quasi un 100 % d'ocupació en tots els espais d'exhibició d'obres.

Malgrat tot, el FITAG 2020 ha assolit la xifra de 2.500 espectadors.


Èxit total del FITAG Municipis

FITAG Municipis ha estat també un èxit total tant en l'apartat de convivència com en el d'ocupació de sales. Martí Peraferrer ha agraït el suport dels sis ajuntaments participants -Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres- per no defallir i continuar apostant pel FITAG i «per aquesta jornada cultural de promoció dels seus municipis i dels grups locals mitjançant l'acollida d'un dia d'un dels grups convidats pel FITAG».

Amb un afany descentralitzador i la voluntat d'acostar la cultura a la ciutadania, diferents ajuntaments de les comarques gironines aprofiten aquest esdeveniment internacional per potenciar el teatre amateur de les comarques gironines i, alhora, acollir grups d'arreu del món als seus municipis.

Tal com recorda el diputat Jordi Camps: «El FITAG és una plataforma magnífica per donar visibilitat al teatre no professional de les comarques gironines. I és que sou molts i moltes els que teixiu aquest teatre des de la base, amb il·lusió, esforç i dedicació».


De FITAG als Barris a «Girona pren vida»

L'espectacle FITAG Barris ha estat la revelació d'aquesta edició. Es va crear un grup de joves actors i actrius que durant dues setmanes han treballat plegats i s'han format sota la direcció del director teatral professional d'origen extremeny Jesús Manchón, i això ha creat un vincle de companyia i d'amistat per sempre.

Per als comerços participants ha estat una campanya de promoció comercial diferent i original. S'ha demostrat que les sinergies entre comerç i cultura local són un territori a explorar i a complementar-se.

Per al director del festival, totes les companyies locals i de fora que han viscut aquesta edició tan especial «senten que han format part d'una baula de resistència que lliga el FITAG d'abans amb les noves edicions que hauran de venir».

Res serà el mateix però el més importat és que la tossuderia d'un equip, el suport d'unes institucions que han confiat en una gestió eficient i responsable i la generositat d'un actors i actrius de teatre amateur que abans no es coneixien i que ara són amics per sempre, hauran fet història i seran els herois que hauran mantingut viva la flama del FITAG a Girona quan més difícil ho tenia.

L'amateurisme no està renyit amb la qualitat i el rigor. El FITAG ho ha demostrat un any més, en la seva edició més excepcional viscuda fins ara.

En aquesta edició, han mantingut el conveni amb l'entitat teatral Escenamateur, que facilita que grups de teatre amateur de les comarques gironines i del conjunt de Catalunya puguin actuar a ciutats de l'Estat.

La Diputació organitza el FITAG amb el suport de la Casa de Cultura, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa".