Notícies

Els artistes Manel Bayo i Adrià Gamero són els guanyadors de la convocatòria per al 2020-2021 del programa «Exposicions viatgeres»

Foto : Els artistes Manel Bayo i Adrià Gamero són els guanyadors de la convocatòria per al 2020-2021 del programa «Exposicio

Ja hi ha guanyadors de la convocatòria per al 2020-2021 del programa «Exposicions viatgeres». El jurat, que es va reunir el dimarts 7 de juliol, ha escollit els projectes «Contra natura», de Manel Bayo, i «La construcció d'un simulacre», d'Adrià Gamero.

Aquesta convocatòria de l'«Exposicions viatgeres» s'ha vist afectada per la situació generada per la COVID-19, i ha calgut renovar terminis. Així doncs, s'ha hagut d'ajornar el període expositiu dels dos projectes guanyadors, de manera que la inauguració de les itineràncies serà al mes de setembre del 2021 i no al setembre del 2020, com estava previst.

En total, a la convocatòria es van presentar dotze projectes d'artistes provinents del conjunt de les comarques gironines. Malgrat que la pintura, el dibuix, la xilografia o el grafit han estat les tècniques més ben representades en el conjunt dels projectes presentats, val a dir que enguany hi ha hagut un increment significatiu dels projectes expositius centrats en l'escultura.

Els projectes guanyadors

Amb el projecte«Contra natura» Manel Bayo reflexiona sobre les formes d'entendre la pràctica artística. La proposta està articulada a partir de quatre sèries de dibuixos o pintures que comparteixen l'ambient botànic, la passió pel dibuix naturalista i una certa ambigüitat formal que l'apropa conceptualment a una possible intenció surrealista.

El projecte d'Adrià Gamero, «La construcció d'un simulacre», també segueix el mateix fil discursiu de la reflexió. En aquest cas, l'artista parteix de la idea del paisatge com a construcció vinculada a l'acte artístic. L'exposició es compon d'una trentena de peces, mitjançant les quals Gamero ens parla del territori i dels seus usos. A través de les seves obres l'artista dona visibilitat a realitats que passen desapercebudes o que són obviades, però que condicionen l'entorn.

El jurat, vistos i considerats, d'acord amb les bases, els aspectes més significatius dels dotze projectes presentats, ha decidit declarar guanyadors aquests dos projectes per les raons següents:

  • «Contra natura», de Manel Bayo:

    El jurat ha escollit aquest projecte pel fet de ser una proposta expositiva original en sentit global, que reivindica el dibuix com a tècnica artística contemporània, i, concretament, per haver sabut treure el dibuix científic del seu context i atorgar-li una dimensió artística. El jurat també ha valorat l'excel·lència de l'artista com a dibuixant i ha volgut subratllar la vessant pedagògica que ha sabut donar al projecte.

  • «La construcció d'un simulacre», d'Adrià Gamero:

    El jurat ha escollit el projecte per la coherència del seu discurs amb el resultat que presenta. Ha valorat la manera com l'artista reflexiona sobre el paisatge i el territori i el fet de treballar-lo des d'una vessant molt plàstica.

 El jurat també ha valorat molt positivament els treballs següents:

  1. «Quasi segur que sí», d'Irene Visa, per l'excel·lència que el projecte presenta en el seu conjunt.
  2. «Des de dins», de Núria Gimbernat, per l'elegància i la subtilesa de les obres que formen el projecte.

«Exposicions viatgeres»

Aquesta és la cinquena convocatòria d'aquest programa. La primera va tenir lloc ara fa vuit anys, i en van resultar guanyadors Jordi Martoranno i Jordi Urbón. La segona, ara fa quatre anys, i els autors dels projectes escollits van ser Adrià Ciurana i Jordi Isern. Els van seguir Àlex Nogué i Víctor Masferrer en la tercera convocatòria, i Tura Sanz Sanglas i Maria Mercader en la darrera. Durant tot aquest temps, les exposicions d'aquests artistes han estat recorrent les comarques gironines i s'han pogut veure en més d'una dotzena de llocs cada una.

L'objectiu del programa «Exposicions viatgeres» és apropar l'art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines.

«Exposicions viatgeres» forma part del programa d'exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat.