Notícies

La convocatòria del programa Exposicions Viatgeres, a la qual es poden presentar els artistes gironins, es prorroga fins al 30 de juny

Foto : La convocatòria del programa Exposicions Viatgeres, a la qual es poden presentar els artistes gironins, es prorroga f

La nova convocatòria del programa Exposicions Viatgeres, que organitza la Diputació de Girona cada dos anys, s'ha vist afectada de ple per la situació generada per la COVID-19.

D'entrada, el termini per presentar les propostes expositives que havien de donar cos a aquest projecte durant els propers dos anys començava i acabava el mes d'abril passat. La declaració de l'estat d'alarma i el confinament posterior han alterat les dates, de manera que ha calgut una nova reorganització de terminis i clàusules.

Així doncs, ha estat necessari allargar el termini per a la presentació de les propostes expositives i, en conseqüència, s'ha hagut d'ajornar el període expositiu dels dos projectes que resultin guanyadors d'aquesta convocatòria.

Com ja és sabut, cada mes de setembre la sala d'exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona acollia la nova exposició itinerant de les Exposicions Viatgeres. Malauradament, aquest any l'exposició no es podrà fer i caldrà esperar a l'any següent.

Així doncs, els dos canvis substancials que ha calgut fer degut a la COVID-19 són:

  • Per una banda, prorrogar el període de presentació de sol·licituds fins al 30 de juny.
  • Per l'altra, ajornar el projecte expositiu a 2021-2022.

 

Termini per presentar les propostes

Fins al 30 de juny, els pintors, dibuixants i escultors nascuts a les comarques gironines o que hi tinguin el domicili poden presentar el seu projecte expositiu a la Diputació de Girona. Ho poden fer telemàticament durant tot aquest període i a partir de l'1 de juny també presencialment al registre d'entrada de la Diputació de Girona.

La selecció de les propostes es farà a partir dels projectes rebuts, i serà a càrrec d'un jurat constituït per al'ocasió. En aquesta nova convocatòria el jurat estarà format per un representant de la Diputació de Girona; Carme Clusellas, directora del Museu d'Art de Girona; Robert Fàbregas, director de Les Bernardes, la Casa de Cultura del Gironès de Salt; Eduard Bech, director del Museu de l'Empordà; Irene Forts, gestora cultural de la Casa de Cultura de Girona; Ricard Planas, crític d'art, i Carme Sanglas, artista.


Criteris

Es valorarà especialment la qualitat dels projectes, la construcció d'un fil discursiu que cohesioni el conjunt del'exposició i que sigui coherent i unitari; la capacitat del projecte d'adaptar-se, en cada cas, a les necessitatsde les sales, i la facilitat de muntatge i desmuntatge.

La selecció de les propostes es farà pública durant el mes d'agost. Els dos projectes seleccionats es presentaran en una primera exposició que es durà a terme el mes de setembre del 2021 a la Casa de Cultura de Girona, i posteriorment iniciaran un recorregut itinerant per diverses sales d'exposicions de les comarquesgironines.

 

Exposicions Viatgeres

Aquesta és la cinquena vegada que la Diputació de Girona ofereix aquesta convocatòria pública, que té per objectiu potenciar la vessant de promoció i de difusió dels creadors visuals de les comarques gironines, apropar l'art i la cultura a la ciutadania, i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art.

Els projectes guanyadors de les darreres convocatòries han estat signats per artistes d'enorme vàlua, com ara el gironí Jordi Martoranno, el ripollès Jordi Urbón, el figuerenc Adrià Ciurana, l'empordanès Jordi Isern, el gironí Víctor Masferrer, el garrotxí Àlex Nogué i les dues artistes empordaneses Maria Mercader i Tura Sanz Sanglas.

Els seus projectes han fet un recorregut per una dotzena d'espais expositius de les comarques gironines, entre els quals cal destacar la Casa de Cultura de Lloret de Mar, el Sant Sepulcre de Palera, la Casa Saladrigas de Blanes, la sala d'exposicions de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca, la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, el Museu Etnogràfic de Ripoll o el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, entre d'altres.

Exposicions Viatgeres és un dels projectes més ben consolidats del conjunt d'activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural. Es tracta d'un programa d'exposicions itinerants que funciona des de l'any 2004. La iniciativa va néixer amb la voluntat d'oferir exposicions als pobles i ciutats de les comarques gironines perquè formin part de la seva programació cultural, sense que això els suposi cap cost econòmic. LaDiputació de Girona organitza les exposicions, es fa càrrec de les despeses d'edició dels catàlegs, de lespresentacions, de la difusió, del transport i del muntatge. També realitza altres tipus de materials suplementaris a l'exposició, com és l'edició d'un videoreportatge centrat en el treball, el llenguatge i l'estètica de l'artista, que també formarà part de l'exposició i que ajudarà l'espectador a entendre la mostra.