Notícies

La Diputació, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat commemoren conjuntament el Dia Internacional de les Dones

Foto : Fotos: M. Millan

La vicepresidenta tercera, Maria Puig, ha intervingut en l'acte institucional, que ha tingut lloc aquest dimecres al migdia a l'auditori Josep Irla

La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya a Girona han celebrat avui de manera conjunta la commemoració del Dia Internacional de les Dones. L'acte ha tingut lloc aquest migdia a l'auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, i hi han participat la regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Girona, Núria Pi; la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig.

«La igualtat de gènere és un dret fonamental, però encara estem lluny d'assolir-lo. Totes i tots tenim un paper en aquesta lluita: les entitats, les administracions, el sector privat o la ciutadania. Des de la Diputació de Girona, actuem colze a colze amb els ajuntaments i les entitats en àmbits com l'educació igualitària, l'impuls de polítiques per a la igualtat de gènere o la lluita contra la violència cap a les dones», ha destacat la vicepresidenta Maria Puig, que ha recalcat que «la transformació feminista és imparable si sumem esforços, i ha d'esdevenir una peça clau per construir una societat basada en la justícia, la llibertat i, també, la sostenibilitat. Fem-la realitat, amb les nostres paraules, però sobretot, amb les nostres accions. Cada dia, i no només el 8 de març». 

Per la seva part, la regidora de l'Ajuntament de Girona Núria Pi ha afirmat que «és evident que el moviment feminista és molt més fort que fa uns anys, però no som on hauríem de ser. Hem avançat, però queda traduir-ho en actuacions reals i polítiques transformades per fer canvis estructurals com la igualtat de salaris, d'oportunitats en la carrera professional, en la conciliació amb la maternitat o en les cures a la llar. Com arribarem a la igualtat real? Amb polítiques que promoguin canvis i fent partícip a tothom, també els homes, els quals han de ser companys en aquesta lluita», ha afirma la regidora Núria Pi. 

En la seva intervenció, la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha ressaltat: «Per això avui, i cada dia, institucions i entitats ens hem de coordinar, conjurar, per construir una amplíssima coalició social feminista. I això no va només amb les dones. També hi ha un nombre creixent de nois i d'homes que es rebel·len contra uns patrons de masculinitat que tampoc no els deixen ser lliures. Perquè totes i tots hem de ser feministes i agents actius en la transformació feminista que cal que portem a terme en el país i en el món. El feminisme ens fa més lliures a totes, però també a tots». 

En l'acte institucional, també hi han assistit, entre altres autoritats, els diputats de la Diputació de Girona Quim Ayats, Josep Piferrer i Beatriz Ventura. 

Enguany, la jornada ha girat al voltant del moviment feminista amb el col·loqui «D'on venim i com anem cap a la normalitat feminista». El debat, conduït per la periodista Aida Fuentes, ha posat sobre la taula la feina i el recorregut fet pel moviment feminista, i ha identificat les necessites i realitats que s'han d'abordar actualment, des de la multiplicitat de posicions que treballen per la igualtat i la no-discriminació, entre d'altres. El col·loqui ha comptat amb la participació de Judith Juanhuix, doctora en física per la UAB i membre de diverses entitats de l'activisme trans; Roser Jaigas, activista en el territori de Girona Est i presidenta de l'Associació Rigoberta Menchú, i Maria Hidalgo, membre de l'associació Multicapacitats. 

Durant l'acte també s'ha difós el vídeo de la campanya «En els feminismes, tot és començar!», i la delegada a Girona del Col·lectiu de Dones en l'Església per la Paritat, Piua Salvatella, ha llegit el manifest institucional. A més, l'acte ha estat amenitzat amb la música a cappella del grup Les Anxovetes.