El jurat dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, organitzats conjuntament per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha elegit ja els finalistes de les diferents categories. Tant el nom dels guanyadors com dels membres del jurat es farà públic durant l'acte de lliurament dels guardons, que es durà a terme el dimarts 21 de febrer, a les 8 del vespre, a l'Auditori de Girona.
La categoria de millor projecte de comunicació periodística ha quedat deserta perquè no s'hi ha presentat cap treball.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, el jurat ha elegit quatre finalistes:
- Tura Soler Pagès, per «La noia de Portbou tenia un nom. 32 anys per identificar-la», publicat a El Punt Avui, un excel·lent colofó periodístic a una investigació d'anys.
- Carme Vinyoles Casas, per «Puteros, aquells homes tan normals», publicat a La República, un treball que aporta un punt de vista diferent a un tema socialment conflictiu.
- Marta Escubós Charles, per «Sense límits, històries de superació», publicat a L'Esportiu de Catalunya, per la sensibilitat amb la qual s'han treballat totes les entrevistes, sense condescendència.
- Laura Teixidor Parra, per «Capellans sense sotana amb els pacients Covid», publicat al Diari de Girona, una aproximació singular a un tema de la pandèmia poc tractat.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio (Premi Miquel Diumé), el jurat ha elegit com a finalistes:
- Col·lectiu Cultural Ràdio Platja d'Aro, per Desperts, un molt bon retrat de la pandèmia, molt ric en testimonis. I un exemple de vocació de servei d'una institució.
- Anna Salvadó Figueras, Maria Alsina Carmona i Miquel Curanta Girona, per El crim del casal de Palafrugell, de Ràdio Capital de l'Empordà, un programa amb molt bon guió i molt ben executat.
- Daniel Mateu Griñó, Francesc Rabasco Roldán, Gemma Masó i Casadevall, Josep Lluís Vidal Torres, Laura Llunell i Pagès, Montserrat Rico Torres i Núria Bahí Sastre, per Focs de Blanes amb audiodescripció, de Ràdio Marina, perquè narra molt bé una cosa impossible de veure per part de qui l'escolta.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, el jurat ha elegit com a finalistes:
- Carles Couso Macaya, per A l'ombra del Paradís, emès per Televisió de Tossa de Mar, un document que fa un esforç de memòria col·lectiva i permet seguir molt bé el canvi que han experimentat viles com Tossa.
- Joan Roura i Fernández, per Llibreria Geli, epíleg, emès a Televisió de Girona, un programa que mostra el tancament d'una llibreria però que va més enllà fent una reflexió sobre el que significa el tancament de comerços amb tradició i el canvi de model de consum.
En la categoria de millor fotografia de premsa, el jurat ha elegit com a finalistes:
- Jordi Borràs Abelló, per Marina Vilalta, degana de pastors, publicada a La Mira, per la força que transmet la imatge de la figura de la protagonista.
- Pau de la Calle Argelès, per Les cures de la Patri, una foto no publicada amb una excel·lent composició d'elements i il·luminació.
En la categoria de millor informació digital, el jurat ha elegit com a finalistes:
- Albert Isern Quiroga, Àlex Luna Artacho, Arnau Madrià Sàbat, Jordi Mariscot Congost, Sergi Garcia Arpí i Andrea López Pastor, per Canvi de joc, per la innovació en els formats a l'hora de comunicar.
- Gemma Alegrí Expósito, Laia Coronado Nadal i Maria Vidal Trilla, per Som Rambla / Especial Fires i Festes 2022, per l'adaptació de continguts en funció de cada plataforma.
En la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional, el jurat ha elegit com a finalistes:
- Tino Soriano, per Quaranta aniversari de l'escola Palau de Girona, del Centre d'Educació Especial de Palau, perquè, a banda que la institució que elabora el projecte és una escola, hi ha un molt bon treball escrit combinat amb imatges, i pel valor de visualitzar aquest col·lectiu.
- Àlex Boix Salló, Carlus Gay i Puigbert i Carolina Treviño i Paisant, per Desperts. De l'angoixa a l'esperança. Memòria de la covid-19, de l'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, un molt bon retrat de la pandèmia, molt ric en testimonis. Tot un exemple de vocació de servei d'una institució.
Pel que fa a la beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, els finalistes són:
- «La intel·ligència artificial al periodisme de Girona. 20 mirades d'experts sobre els riscos, les oportunitats i els desafiaments de la comunicació robotitzada a les comarques gironines», de Santiago Tejedor Calvo.
- «El net de l'àvia Neus. Assaig biogràfic de Joan Vall Clara relatiu a la història de Punt Diari, El Punt i El Punt Avui», de Jordi Serrat Manen.
- «Montserrat Minobis: El micròfon lila de l'Empordà», d'Elisabet Cassà Teixidó.
- «Una època daurada de la ràdio a Girona. Els anys vuitanta del segle XX», de Mateu Ciurana Xirgo.
La gala també es podrà seguir en directe per Televisió de Girona.