Notícies

Cadaqués, una nova monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

La presentació ha tingut lloc a la Societat l'Amistat Cadaqués

El volum Cadaqués és el número 223 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i el 129 de la sèrie «Monografies» 

Aquest dissabte, 4 de febrer, ha tingut lloc la presentació d'una nova monografia, dedicada a Cadaqués, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita per Arnald Plujà. L'acte ha tingut lloc a la Societat l'Amistat Cadaqués i hi han participat Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Maria Pia Seriñana, alcaldessa de Cadaqués; Arnald Plujà, autor del llibre Cadaqués, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; Pep Vila, presentador de l'acte, i Rosa M. Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».

Segons el text que apareix a la contraportada del llibre, «Cadaqués és una població emmarcada dins de l'extrem oriental del cap de Creus, d'història heroica i apassionada. El seu origen altmedieval i la dependència directa del comte d'Empúries, en detriment dels petits senyors feudals, li facilitaren una relativa independència i una notable prosperitat, no exempta, però, dels perills i les penúries de l'època. La seva idiosincràsia, l'ancestral aïllament geogràfic, la parla salada i l'estricta aplicació del «nos amb nos», fins al segle passat, són els principals trets que defineixen el caràcter cadaquesenc. La gran estima dels habitants d'aquest lloc a la seva terra ha determinat l'evolució de qualsevol forma de subsistència abans de l'èxode: des de la pesca a l'encesa fins al conreu de la vinya i l'olivera, l'exportació dels seus productes, el cabotatge a ultramar i, avui, el turisme».

Arnald Plujà és autor i coautor d'una trentena de llibres, entre les quals cal destacar Estudi del cap de Creus: La costa: Diccionari toponímic, etimològic i geogràfic (1996), El cap de Creus: 60 itineraris de Portbou a Roses (2000), Mil anys de senyors i pagesos (2003), Llançà al segle XVII (2003), Molinàs (2005), Els Vilamarí i el castell de Palau (2007), 135 platges del cap de Creus (2008), Capbreu de Sant Pere de Rodes (2013), Les illes del cap de Creus (2015), Els masos perduts del cap de Creus (2016), Castell de Querroig (2017) i Garriguella al segle XX (2018).