Notícies

Els Premis LiberPress 2022, que arriben a la XXIII edició, ja tenen guanyadors 

Foto : Els Premis LiberPress 2022, que arriben a la XXIII edició, ja tenen guanyadors 

La cerimònia de lliurament dels Premis LiberPress 2022, que organitzen conjuntament la Diputació de Girona i l'Associació LiberPress, tindrà lloc el proper 27 d'octubre a l'Auditori de Girona

La XIII edició dels Premis LiberPress, que organitza anualment la Diputació de Girona conjuntament amb l'Associació LiberPress, tindrà lloc a l'Auditori de Girona el dijous 27 d'octubre, a les 20 hores. En aquesta ocasió els premis es dediquen a la cultura de la pau i als valors que s'hi vinculen (justícia, llibertat, igualtat social i diàleg).

Com cada any, els Premis LibrePress atorguen nou guardons, que es troben repartits en les categories següents: Memorial, LiVerdPress, Camins, Literatura, Cançó, Associació, Cinema, Catalunya i, el principal, el Premi LiberPress. El Gest d'aquest any és per a la pau.

Enguany els guanyadors són els següents:
El Premi LiberPress 2022 és per Kianoush Ramezani i per al Bahá'í Institute for Higher Education.

Kianoush Ramezani, artista, dibuixant i activista pels drets iranià, rep el premi per la seva valentia i decisió a denunciar els fonamentalismes religiosos i els totalitarismes; per lluitar contra la intolerància i la deshumanització; per defensar les dones i les seves llibertats; per demanar la igualtat de tothom i el respecte i l'aplicació dels drets humans en el món, però sobretot en el seu país, l'Iran, la qual cosa ha fet que hagi hagut d'exiliar-se com a refugiat polític, posant la seva vida en risc. I el rep també per dibuixar totes aquestes disbauxes, les injustícies i crueltats, i fer-ho amb enginy, duresa i mordacitat; perquè amb llapis i tintes pot omplir de colors i tendresa un món que malauradament els tirans i els imbècils ens mostren només en blanc i negre, i massa sovint també amb el roig de la sang.

Bahá'í Institute for Higher Education. Els bahai són una comunitat religiosa minoritària a l'Iran que va patir, i està patint, genocidi pel fet de no ser musulmana. Una gran part dels seus líders, professors, professionals o artesans, han estat executats i el govern de l'Iran tracta d'exterminar-los i predica la violència dels musulmans envers ells. El poble bahai, que practica la no-violència, que creu en la igualtat de dones i homes i en l'educació obligatòria universal, ha hagut d'emigrar per tot el món. 

El Bahá'í Institute rep el premi per portar a terme un dels projectes vitals més importants del poble bahai; per la seva imaginació, tenacitat i esforç; per la seva lluita per la igualtat entre homes i dones; per ser una institució cabdal en una comunitat que no creu en la violència i sí en l'ensenyament universal.

La guanyadora del Premi Liberpress Catalunya és Manuela Carmena, per la seva trajectòria democràtica i en defensa de les llibertats i els drets humans. Des de tots els àmbits ha treballat contra la corrupció i contra els totalitaris, en defensa de les dones i els més desvalguts.

El Premi LiberPress Cinema és per a Cahiers du Cinéma, per ser la revista mítica del cinema, per la seva esplèndida trajectòria com a publicació crucial per a la història del cinema francès especialment, però també per a la cinematografia mundial.

El Premi LiberPress Associació és per al Programa Ödos, format per una xarxa d'entitats d'intervenció i acompanyament, entitats de l'àmbit jurídic, entitats de l'àmbit universitari i institucions públiques; una iniciativa orientada a la prevenció secundària del tràfic de persones i l'atenció a situacions d'especial vulnerabilitat. Rep el premi per la seva immensa i humanitària tasca a recollir, ajudar, protegir i acompanyar les dones i els infants que han passat l'estret en pastera.

El Premi LiberPress de Cançó és enguany per al músic Francesc Pi de la Serra, perquè ha sabut dotar la cançó catalana d'un segell únic i original, ple de rebel·lia, senzillesa i emoció. Amb cançons de denúncia plena d'ironia, de mordacitat i de picardia i carregades d'humanitat, de finesa i de ràbia.

El Premi LiberPress Literatura és per a la poeta i novel·lista nicaragüenca Gioconda Belli Pereira, per la sensibilitat, la valentia i la tendresa de les seves obres i pel coratge i el compromís amb les dones del seu país, Nicaragua, però també d'arreu, i amb les llibertats i la defensa dels drets humans.

El Premi LiberPress Camins és per a l'advocada, traductora, intèrpret i restauradora Kim Thúy, perquè ja de ben petita va haver de començar a fer camins; el primer, el camí de l'exili des del seu Vietnam natal. La seva obra narra la història trista i feliç de la gent senzilla, i recorda els camins dels migrants que han de fugir de la guerra, de la venjança, de la por. 

El Premi LiVerdPress és per a Eudald Carbonell, per la seva incomparable trajectòria científica, intel·ligent, lúcida, rebel, solidària i a la recerca «d'una consciència crítica de la nostra espècie». Postula l'adquisició d'una vida de coneixement, de compromís, de sacrifici, per adquirir una veritable humanització.

El Memorial LiberPress és per a Lluís Maria Xirinacs, polític, escriptor, filòsof i religiós. El premi és en reconeixement a la seva lluita en defensa de la llengua i les llibertats dels Països Catalans, per ser una persona reivindicativa des de la pau i la no-violència i per haver patit presó per les seves idees. Un exemple clar de solidaritat, de compromís i de coratge.

El Gest dels Premis LiberPress d'enguany és per a la pau. La pau és l'estat d'una societat que gaudeix de justícia, llibertat i igualtat social, en oposició a la violència o a la guerra. Des del punt de vista del dret internacional, com a instrument promotor de les relacions internacionals i com a canal de racionalització del poder polític dels estats, el dret internacional té entre els seus valors fonamentals la pau i, per tant, estableix com a principi jurídic fonamental la prohibició de l'ús de la força armada.

Es pot parlar d'una pau social com de l'entesa i les bones relacions entre els grups, les classes o els estaments socials dins d'un país. En el pla individual, la pau pot designar un estat interior exempt de còlera o odi. En aquest sentit, pot trobar-se en la salutació tradicional «la pau sigui amb vós» (o xalom en hebreu, salam en àrab). Vinculat al concepte de pau, hi ha el pacifisme, que és l'actitud que defensa que la guerra mai resol els problemes d'una manera millor que les negociacions.

Pels organitzadors, l'objectiu dels Premis LiberPress és obrir espais de debat sobre els mitjans de comunicació dins la societat _la seva independència, la implicació en matèria de solidaritat i la influència que exerceixen en la conscienciació sobre l'àmbit més solidari de la cultura_, atesa la importància mediàtica i la incidència que tenen en la opinió pública; i premiar els personatges d'àmbit mundial en totes les categories humanes i artístiques, i també en l'àmbit periodístic, que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària. En la majoria d'ocasions, els Premis LiberPress reivindiquen la valentia de tots aquests professionals que dediquen el seu treball a lluitar per les causes justes i que, en fer-ho, en moltes ocasions posen en risc la seva professió. 

Els guardons es lliuraran als premiats el proper dijous 27 d'octubre a les 20 h a l'Auditori de Girona, en una cerimònia gratuïta i oberta a tota la ciutadania. L'acte inclourà una actuació del Cor de Cambra del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona i serà retransmès en directe per Televisió de Girona.
 

Documentació