Notícies

La Diputació presenta una monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a la vall del riu Duran

Foto : Esteve Avellanet, Albert Piñeira, Eduard Isern, Núria Boltà i Rosa Maria Gil, després de la presentació del llibre. Foto

La Diputació de Girona ha presentat aquest dimecres una nova monografia dedicada a la vall del riu Duran, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita per Núria Boltà Vilaró.

L'acte de presentació ha tingut lloc a l'Ajuntament de Meranges i hi han participat el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'alcalde de Meranges, Eduard Isern; l'autora de l'obra, Núria Boltà Vilaró, l'exalcalde Esteve Avellanet i la directora de la col·lecció, Rosa Maria Gil.

La vall del riu Duran, també anomenada Valltova, està situada a la Baixa Cerdanya, a la banda de la solana, repartida entre les demarcacions de Lleida i Girona. El riu Duran la travessa de nord a sud i desemboca al Segre, a l'estret d'Isòvol. 

De les entitats de població que es troben ubicades a la vall del Duran, Éller i Cortàs pertanyen al terme de Bellver; Olopte forma part d'Isòvol, i Girul és un agregat de Meranges, que és el municipi més important i extens de la vall.

L'obra ens recorda que Meranges està situat a 1.539 metres sobre el nivell del mar, la qual cosa fa que sigui el cap de municipi (no la població) situat a més altitud de Catalunya.
Milers de persones atretes per la bellesa salvatge del paisatge visiten cada any la vall del riu Duran. Les destinacions estrella són l'ascensió al Puigpedrós, les travesses pels nombrosos itineraris i la visita a l'estany de Malniu. Però la vall és molt més que això: pobles, rierols, fonts, prats, els estanys menys coneguts i, sobretot, la seva gent.
Aquesta monografia ens acosta a la idiosincràsia i realitat de cadascun dels nuclis que formen la vall del riu Duran, la història, tradicions, festes, costums, economies i població, entre d'altres.

L'autora

Núria Boltà Vilaró és mestra, llicenciada en humanitats i postgraduada en turisme cultural. Divulga el camí de Sant Jaume del Segre, per mitjà de conferències i articles en revistes d'àmbit català i estatal. Té publicats dotze reculls de relats d'autors diversos, i llibres de diferents gèneres i temàtiques, com ara nou relats amb el títol genèric Retrat de mare (Pagès Editors, 2017); la novel·la Regina Angelorum (Solsona Comunicacions, 2001); obres sobre patrimoni cultural, com El camí de Sant Jaume a Cerdanya (Farell Editors, 2012) i El que fèvom a Canillo (Comú de Canillo, 2020), i sobre patrimoni arquitectònic: Arquitectura religiosa a les Franqueses del Vallès (Ajuntament de les Franqueses del Vallès, 2004) i Masies de la Garriga (Ajuntament de la Garriga, 2006 i 2008). També ha estat il·lustradora de tres llibres.

La col·lecció

El volum La vall del riu Duran és el número 124 de la sèrie de monografies locals i el número 215 dels «Quaderns de la Revista de Girona», una col·lecció divulgativa i plural dedicada a la difusió del coneixement multidisciplinari sobre les terres gironines. Consta de dues sèries: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a temes d'abast general).
Iniciada l'any 1985, la col·lecció s'ha convertit en una veritable enciclopèdia popular de les terres gironines. Es tracta d'un model original de col·lecció que pretén arribar a tots els lectors, i per això utilitza un estil planer i no especialitzat, sense que això suposi renunciar al rigor i la qualitat. En cada títol hi té cabuda la investigació, convenientment sintetitzada, i també el testimoni personal, el saber popular i l'anècdota local.