La Diputació de Girona ha presentat la guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» titulada El cinema, escrita per Jordi Dorca Costa.
L'obra, editada conjuntament per la Diputació de Girona i la Fundació "la Caixa", tracta sobre l'art més popular del segle xx, del qual Girona no ha estat una excepció.
El cinema a les comarques gironines ha estat, com a tot arreu, un art central en els hàbits d'entreteniment dels espectadors. Els espectacles precinematogràfics, la incursió del cinematògraf, les projeccions ambulants, els pioners i els col·leccionistes, els museus, els festivals, la indústria, sales de tota mena i a tot arreu, i molts noms importants en moltes facetes de la creació, han tingut Girona com a escenari.
D'aquestes contrades han sorgit directors pioners, cineastes amateurs, documentalistes i directors reconeguts, presents i triomfants als grans festivals de cinema, i també col·leccionistes, festivals, productores, el Museu del Cinema i molts noms rellevants en moltes facetes de la creació.
Aquest quadern repassa tots aquests aspectes per fer palesa la importància que ha tingut i que continua tenint el setè art a les comarques gironines. Reuneix molts d'aquests aspectes i també intenta ser una panoràmica divulgativa del cinema i dels seus protagonistes i una petita demostració de la seva importància a les comarques gironines. Una història d'èxit, seducció i enlluernament.
A l'acte de presentació, que va tenir lloc el dijous 30 de juny al Museu del Cinema, hi van participar el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'autor del quadern, Jordi Dorca i el director del Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol, Jordi Pons.
L'autor
Jordi Dorca Costa (Santa Pau, 1979) és llicenciat en història per la Universitat de Girona, màster en cultura històrica, comunicació i noves professions per la Universitat de Barcelona i postgrau en direcció i gestió d'institucions, empreses i plataformes culturals per la Universitat Pompeu Fabra. Treballa de programador d'activitats i de responsable de comunicació al Museu del Cinema. Va ser director del Curt.doc (Festival Internacional de Curtmetratge Documental de Vidreres). Escriu crítica cinematogràfica i televisiva al blog Els bastards (adscrit a El Punt Avui) i és membre del Consell de Redacció de la Revista de Girona.
La col·lecció
El volum El cinema és el número 218 de la col·lecció dels «Quaderns de la Revista de Girona», i el 94 de la sèrie «Guies».
Des de la seva creació, l'any 1985, aquesta col·lecció, que dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, compta ja amb més de dues-centes monografies locals i més de noranta guies de contingut específic, des del número 1 (sobre els jueus) fins a aquest número 218 (dedicat al cinema).