Notícies

La Diputació de Girona inaugura «Contra natura», de Manel Bayo, guanyador la 17a edició de les Exposicions Viatgeres

Foto : Foto: Miquel Millan

L'artista saltenc planteja la mostra com un joc de dibuixos i pintures en què reflexiona sobre les maneres d'entendre la pràctica artística

L'obra es pot veure a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura fins el 9 d'octubre

L'exposició «Contra natura» de Manel Bayo es basa en el primer dels dos projectes seleccionats per protagonitzar la dissetena edició del cicle Exposicions Viatgeres, que organitza la Diputació de Girona.

La mostra es va inaugurar el dimarts 7 de setembre a la sala d'exposicions (planta baixa) de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i es pot veure fins al 9 d'octubre.

El projecte «Contra natura», de Manel Bayo (Salt, 1966), és una reflexió sobre les maneres d'entendre la pràctica artística.

La proposta està articulada a partir de quatre sèries de dibuixos i pintures que comparteixen l'ambient botànic, la passió pel dibuix naturalista i una certa ambigüitat formal d'arrel conceptual.

L'artista presenta un conjunt de peces i instal·lacions que plantegen la idea del doble llenguatge interpretatiu d'una certa pràctica artística.

Segons Bayo, hi ha dues maneres d'entendre la pràctica artística. La primera i més estesa té una finalitat estètica o comunicativa i la voluntat de generar idees i emocions, o bé compartir una visió particular del món.

La segona és molt més perversa i recargolada. Les peces que es creen sota aquesta visió són difícils de destriar de les més convencionals del primer grup, per una senzilla raó: a l'art d'aquest segon grup li encanta disfressar-se d'anodina expressió artística del primer grup.

Bayo planteja la seva exposició en forma de joc -element constant en els seus projectes des que va començar la pràctica artística a principis del segle XXI- mostrant al visitant un artefacte amb unes regles que pot decidir seguir o trencar per arribar a descobrir, i aquí rau el seu objectiu, les diferents capes que amaga la realitat.

Però la proposta de Bayo va més enllà: intencionadament (o no, de nou el joc) vol mostrar al visitant el sentit de la vida i els seus límits.

Aquestes múltiples lectures del seu plantejament la converteixen en una exposició metalingüística, on es parla més de la manera com mirem o dels mecanismes de comunicació i transmissió utilitzats que no pas dels sentiments que provoca la visió d'una flor bonica.

I és que Bayo se serveix de la natura, i més concretament, de la seva forma d'expressió més bella i fugaç, les flors, per posar-nos davant del dubte sobre si allò que mirem és una representació fidedigna de la realitat (el dibuix, que precedeix a la fotografia com a forma de representació d'aquesta) o una porta vers una interpretació de les nostres realitats, personals i intimes, i de les realitats col·lectives, socials i polítiques.
El segon projecte seleccionat en la dissetena edició del cicle Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona és «La construcció d'un simulacre», d'Adrià Gamero, l'exposició del qual es podrà veure més endavant.

L'autor: Manel Bayo
De formació variada, Manel Bayo va començar a estudiar magisteri i arquitectura, però es va acabar col·legiant com a educador social. El 2002 va estudiar disseny i noves tecnologies.

A partir del 2004 va orientar la seva producció cap als formats digitals, el vídeo i l'art en xarxa. El 2006 va guanyar el premi VAD del Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals. Va ser membre de l'IGAC, del disseny del qual va ser responsable, i va col·laborar amb diferents artistes per a la realització de projectes d'art en xarxa: Carles Congost, Quico Estivill, Paco Torres Monsó, Alabern, Narcís Gironell, Clara Oliveras, etc.

L'any 2010 va estrenar la pel·lícula Raza remix, que va participar al Festival Internacional de Cinema de Gijón. I l'any 2013 va guanyar la setena Biennal d'Art de Girona amb la peça «Setze bales per a l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona».

A Girona ha exposat al Bòlit, al Centre Cultural La Mercè, a la galeria Espais, al Museu d'Història i a la Casa de Cultura. A Catalunya, ha exposat al Museu de l'Art de la Pell de Vic, a l'Espai Tretze de Mataró i al Museu de l'Ebre de Tortosa, entre d'altres. La seva obra també ha viatjat pel món: l'Havana (ISA), Alemanya (Lingen i Regensburg) i Finlàndia (Lamppaaranta).

Actualment combina la seva faceta d'artista visual amb la de mestre a l'Escola Municipal d'Art del Centre Cultural La Mercè i amb diverses activitats de gestió, promoció o reivindicació culturals.

El cicle: Exposicions Viatgeres
Exposicions Viatgeres forma part del programa d'exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat i és un dels projectes més ben consolidats del conjunt d'activitats que organitza en matèria cultural.

Es tracta d'un programa d'exposicions itinerants que funciona des de l'any 2004. La iniciativa va néixer amb la voluntat d'oferir exposicions als pobles i ciutats de les comarques gironines perquè formin part de la seva programació cultural, sense que això els suposi cap cost econòmic.

L'objectiu d'Exposicions Viatgeres és apropar l'art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines.

La Diputació de Girona organitza les exposicions, es fa càrrec de les despeses d'edició dels catàlegs, de les presentacions, de la difusió, del transport i del muntatge. També gestiona altres materials suplementaris de les exposicions, com ara l'edició d'un videoreportatge centrat en el treball, el llenguatge i l'estètica dels artistes, que també forma part de les exposicions i que ajuda l'espectador a entendre la mostra.