Notícies

Quatre conferències dedicades a reflexionar sobre la llengua catalana, aquest novembre a la Casa de Cultura

Foto : Fotos: M. Millan

El diputat Quim Ayats ha donat la benvinguda al cicle aquest dimarts a la tarda, abans de la primera conferència, amb el títol «El Pacte Nacional per la Llengua»

L'aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona és l'escenari del cicle «La llengua i la cultura catalanes avui. Parlem-ne per saber-ne més. Parlem-ne per no deixar de parlar-ne», quatre conferències dedicades a debatre sobre la situació de la llengua catalana en l'actualitat des de diferents punts de vista. 

La primera de les conferències ha tingut lloc aquest dimarts i ha gravitat al voltant del Pacte Nacional per la Llengua. La benvinguda ha anat a càrrec del diputat Quim Ayats, que ha destacat: «La situació actual del català és un debat recurrent i especialment viu, sobretot en els darrers anys, perquè ens condueix a una sèrie de paradoxes que ens impedeixen avaluar la veritable mesura del seu estat de salut. Per una part, mai havia tingut tants parlants com ara; però, per l'altra, no són pocs els experts que alerten que ens trobem en una "emergència lingüística". En algunes zones de Catalunya el seu ús està en clara tendència a la baixa». 

Aquesta primera sessió ha anat a càrrec del secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, i la sociolingüista especialitzada en polítiques lingüístiques Marina Massaguer. Hi han explicat què és el Pacte Nacional per la Llengua i en quin moment del procés d'elaboració es troba. Partint de la situació sociolingüística actual, han exposat quins poden ser els objectius de la política lingüística del país. 

Aquest cicle està dirigit per la sociolingüista i professora dels estudis d'arts i humanitats de la UOC Maite Puigdevall. També hi han col·laborat els Serveis Lingüístics de la Diputació de Girona, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. 

En aquest sentit, el diputat Quim Ayats ha volgut subratllar: «A la Diputació de Girona, el català és l'idioma d'ús preferent i, des de fa molts anys, la corporació contribueix al foment de la llengua catalana, en especial en l'àmbit de l'Administració local. Des de l'any 2009, comptem amb uns serveis lingüístics propis, que porten a terme accions per fomentar els usos adequats de la llengua». 

Les altres tres conferències

La propera sessió serà el dimarts 15 de novembre sota el títol «La llengua als mitjans. Una mirada des de la ràdio local i la premsa digital». Es farà una aproximació als mitjans de comunicació posant èmfasi en la tasca que fan per a la difusió i la presència del català en el dia a dia dels parlants. D'una banda, es veurà de prop el cas de Ràdio Vilablareix amb el seu coordinador, Dídac Romagós, i de l'altra, Eva Piquer, periodista i escriptora, explicarà la seva experiència al capdavant de Catorze, revista digital cultural. 

Posteriorment, el dimarts 22 de novembre, Ona Domènech i Pau Vidal debatran sobre la llengua catalana d'ara, la qualitat del català i la seva estandardització, els models de llengua i els seus usos en diferents àmbits, així com l'ús de les varietats dialectals en els mitjans. El títol de la conferència serà «"El català que ara es parla". Qualitat i versatilitat de la llengua catalana al món actual». Ona Domènech és doctora en lingüística aplicada per la UPF i centra la seva recerca en l'estudi i la descripció de textos especialitzats, mentre que Pau Vidal és filòleg, escriptor i traductor, i col·labora en diferents mitjans de comunicació. 

Finalment, «La cultura catalana avui: música i literatura per a un futur millor?» serà la darrera sessió, el 29 de novembre. Una conferència dedicada a la cultura catalana, més en concret a la música i la literatura. Per aquest motiu, s'ha convidat Carlota Gurt, escriptora i traductora, i Roger Mas, cantautor. Amb ells, es parlarà de la música i la literatura en català avui, les seves perspectives de futur i els reptes per arribar al públic. 

Totes les sessions tindran lloc a partir de les set de la tarda. La inscripció és gratuïta, però cal una reserva prèvia obligatòria.