Notícies

Arbúcies inaugura l'Espai Cabrera, la porta d'entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera i els seus tresors

Foto : Arbúcies inaugura l'Espai Cabrera, la porta d'entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera i els seus tresors

La Diputació de Girona ha col·laborat en el projecte, portat a terme pel Consell Comarcal de la Selva i amb un cost de poc més d'un milió d'euros 

El nou Espai Cabrera d'Arbúcies s'ha inaugurat aquest divendres al matí amb la presència del diputat de la Diputació de Girona, Josep Maria Bagot; l'alcalde, Pere Garriga; la directora general de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, entre altres autoritats. 

L'Espai Cabrera, un edifici de nova planta integrat dins l'estructura del Museu Etnològic del Montseny - La Gabella (MEMGA), constitueix la porta d'entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera i suposa un salt endavant pel que fa a la proposta turística i cultural al voltant d'aquesta gran nissaga medieval, de la qual ens ha arribat un llegat patrimonial, cultural i històric molt extens. 

En la seva intervenció, el diputat Josep Maria Bagot ha assegurat que «tots som conscients de la importància per a la Selva del vescomtat de Cabrera, una de les senyories feudals més rellevants de Catalunya entre els segles XI i XIX. El repte i el deure de les institucions és contribuir a conservar i divulgar tot el seu ric llegat patrimonial, imprescindible per conèixer la nostra història i saber interpretar el present. Aquest Espai Cabrera permetrà oferir una visió global de tot el que va significar el vescomtat per al territori català».

Aquestes obres, portades a terme pel Consell Comarcal de la Selva, han tingut un cost total d'1.013.631,85 euros i s'han finançat gràcies a les aportacions dels Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER), la Diputació de Girona, l'Ajuntament d'Arbúcies i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Museografia i produccions audiovisuals 

L'Espai Cabrera donarà contingut a l'oferta ja existent a l'entorn del castell de Montsoriu i a altres elements patrimonials dels Cabrera a la comarca de la Selva. A la planta baixa del nou equipament, s'hi ha ubicat una gran sala de projeccions polivalent, amb capacitat per a setanta persones, on es projectarà l'audiovisual Els Cabrera, el poder d'una gran nissaga

Aquesta projecció explica els orígens dels vescomtes de Girona-Cabrera i com, al voltant del terme del castell de Montsoriu (el nucli inicial del seu patrimoni), van arribar a convertir-se en una de les nissagues més importants de la Catalunya medieval. Montsoriu va ser durant quatre-cents anys el cap i casal del vescomtat de Cabrera i el centre del seu poder.

Ha estat necessari emprendre un important projecte de creació de tres grans models virtuals del castell de Montsoriu per tal d'explicar com va anar evolucionant al llarg dels segles. Aquest treball ha estat possible gràcies a la informació recollida al llarg de trenta anys d'intervencions arqueològiques en el castell, dirigides pel Museu Etnològic del Montseny. 

Un patrimoni que ara l'Espai Cabrera ens acosta mitjançant la tecnologia 3D i una producció cinematogràfica d'alta qualitat, en què escenaris històrics i personatges recreats permeten reviure amb tota la seva esplendor una de les històries més apassionants del nostre passat. 

La creació d'aquests models virtuals s'ha dut a terme dissenyant-los, construint-los i utilitzant les últimes tecnologies perquè aquests models puguin servir per a projectes futurs, com a punts de realitat virtual i realitat augmentada al Museu o al castell de Montsoriu. 

L'audiovisual resultant està centrat en tres àmbits: l'evolució arquitectònica del castell; l'àmbit territorial del vescomtat de Cabrera i la seva evolució al llarg de l'edat mitjana, i la història de la família vescomtal.

Un nou equipament cultural 

L'Espai Cabrera, que té més de 600 m2 de superfície, ressalta per la seva façana oberta al carrer Major, amb una entrada més visible i acollidora. A la planta baixa hi destaca l'àmplia sala audiovisual. I la planta superior inclou un gran espai dedicat a la recerca, amb una important zona d'arxiu, de 500 metres lineals de prestatgeries, i de gestió i divulgació acadèmica dels fons bibliogràfics i arxivístics conservats. 

D'aquesta manera, doncs, el nou Espai Cabrera complementa a la perfecció el MEMGA, que ha esdevingut un centre d'exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del Montseny i la comarca de la Selva, des que es va inaugurar als anys vuitanta.