Notícies

Aprovada la dissolució de la Fundació Casa de Cultura, que s'integrarà el 2023 a la Diputació com un servei de l'Àrea de Cultura

Foto : Aprovada la dissolució de la Fundació Casa de Cultura, que s'integrarà el 2023 a la Diputació com un servei de l'Àrea

El Ple fa un pas més en el procés de simplificació del seu sector públic per adaptar-se a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (LRSAL)

Els grups polítics de la corporació també han fet una declaració institucional en suport del món rural i el seu desenvolupament

El Ple de la Diputació de Girona, reunit aquest dimarts al migdia, ha aprovat la dissolució i liquidació de la Fundació Casa de Cultura com a ens dependent de la corporació. D'aquesta manera, i a partir de l'1 de gener del 2023, se'n preveu la integració a la Diputació com un servei de l'Àrea de Cultura. 

L'acord estableix l'acceptació, per part de la Diputació de Girona, de la cessió global dels actius i passius de la Fundació, com el patrimoni, el personal i els contractes, convenis i actes administratius subscrits i vigents.

Aquesta decisió s'emmarca en el procés de reestructuració i simplificació administrativa en el qual es troba immersa la Diputació de Girona i el seu grup institucional des de fa uns anys. Un procés que té la finalitat d'ajustar-se a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (LRSAL) del 2013, que exigeix racionalitzar recursos i reduir al màxim els consorcis i organismes autònoms.

Així es va fer, per exemple, amb el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA), que es va dissoldre com a organisme autònom el 31 de desembre del 2019 i es va adscriure al Servei de Medi Ambient de la Diputació. Prèviament, aquest pas també es va fer amb el Consorci d'Arts Escèniques de Salt o amb el Patronat Francesc Eiximenis.

Un cop formalitzat aquest pas, la Diputació de Girona continuarà tenint tres organismes autònoms (Dipsalut, XALOC i el Conservatori de Música Isaac Albéniz) i participant en tres consorcis (Consorci de les Gavarres, Consorci de les Vies Verdes de Girona i Consorci d'Aigües Costa Brava Girona) i en altres ens dependents, com el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Semega i Sumar.

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha assenyalat que «en un context econòmic global com l'actual, les administracions públiques hem de prendre mesures per tal d'optimitzar la prestació de serveis i ser més eficients i efectius». 

Declaració institucional en suport del món rural

Els grups polítics de la Diputació de Girona han acordat també una declaració institucional en suport del món rural i el seu desenvolupament. Insten el Govern de la Generalitat de Catalunya a incorporar les accions que s'inclouen a l'Agenda Rural de Catalunya en tota la seva activitat política, així com a prioritzar i accelerar l'aprovació de l'Estatut del municipi rural.

En l'actualitat, hi ha 336 municipis a Catalunya amb menys de 500 habitants, dels quals vuitanta-quatre pertanyen a les comarques gironines. L'emergència climàtica, sanitària i social està castigant tot el territori, però especialment el món rural, que està patint el despoblament, la manca d'igualtat d'oportunitats, serveis i infraestructures.

En aquest sentit, la corporació considera imprescindible «desplegar polítiques consensuades» per aconseguir un territori equilibrant, en el qual tothom, visqui on visqui, tingui les mateixes oportunitats.

La fibra òptica

També es continuen desplegant els projectes de preparació de la infraestructura per estendre el cable de fibra òptica _posteriorment la Generalitat de Catalunya farà l'estesa del cable_, per tal que, a curt termini, els 221 municipis gironins hi estiguin connectats. 

En la sessió del Ple d'avui s'ha aprovat definitivament el projecte d'extensió de la infraestructura de xarxa de fibra òptica en un tram de 392 metres a la GIV-4033, des d'Urtx fins al Vilar d'Urtx, dins el terme municipal de Fontanals de Cerdanya. El cost d'aquesta actuació és de 58.760,01 euros. També s'ha donat el vistiplau final per iniciar l'expedient expropiatori i executar el projecte des de la C-63 fins a Brunyola (la Selva). En total, 3.055 metres de la GIV-5334, amb un cost previst de 317.860,12 euros. 

La voluntat de la corporació, amb aquestes actuacions, és impulsar el desenvolupament econòmic i la competitivitat de les comarques gironines, per afavorir l'equilibri territorial i la igualtat d'oportunitats. 

Documentació