Notícies

El Temporada Alta segueix creixent i porta a les comarques gironines 107 espectacles dels millors de l'escena nacional i internacional

Foto : Roda de premsa de presentació del Festival Temporada Alta 2022.

La Diputació de Girona manté la seva col·laboració amb el Festival, una referència en les arts escèniques en els àmbits català, estatal i europeu

Quim Ayats: «La demarcació de Girona exerceix de segona capital cultural del país i, en determinats moments, com durant el Temporada Alta, va molt més enllà i esdevé l'epicentre cultural del país, de l'Estat i del sud d'Europa»

El diputat de la Diputació de Girona, vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha participat avui dijous en la roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany del Festival Temporada Alta, que tindrà lloc en diversos escenaris de Girona, Salt i altres poblacions de la demarcació entre el 7 d'octubre i el 12 de desembre. 

El Festival, que va néixer el 1992, està considerat un dels més importants en l'àmbit de les arts escèniques del país, al costat del Grec, i és un referent a escala estatal i, fins i tot, europea. En aquest sentit, Quim Ayats ha assenyalat que la demarcació de Girona «exerceix de segona capital cultural del país i, en determinats moments, com durant el Temporada Alta, va molt més enllà i esdevé l'epicentre cultural del país, de l'Estat i del sud d'Europa».

Quim Ayats ha recordat que la col·laboració de la Diputació amb el Festival «ve de lluny», i ha assenyalat la importància del Temporada Alta com a «motor del conjunt de l'ecosistema cultural». «Compartim objectius, com el suport a la creació pròpia, catalana i gironina, i compartim reptes, com el d'atraure un públic més jove i connectar la cultura i l'educació», ha conclòs el diputat.

L'edició de 2022 del Temporada Alta presentarà 107 espectacles, el rècord de totes les edicions, dels quals 70 tenen autoria catalana i en 23 hi ha participació d'artistes gironins. Les obres es presentaran en 21 escenaris diferents, amb l'epicentre a Girona i Salt i amb presència en vuit poblacions més de la demarcació (Vilajuïga, l'Escala, Banyoles, Palafrugell, Puigcerdà, Torroella de Montgrí, Sant Gregori i Bescanó). Com a novetat, en aquesta edició també es representarà un espectacle a Barcelona.

En la programació destaquen grans muntatges internacionals, com ara Gran reserva, el recopilatori d'èxits dels més de cinquanta anys de carrera dels mundialment famosos Les Luthiers, que s'estrena a Catalunya; Otelas, en què el prestigiós director lituà Oskaras Kor¿unovas adapta el clàssic de Shakespeare amb una Otel·lo dona; Terces, de Cirque Ici, espectacle en solitari d'un dels noms més innovadors del circ contemporani, el francès Johann Le Guillerm, o La vida es sueño, de Cheek by Jowl i la Compañía Nacional de Teatro Clásico, amb Declan Donnellan dirigint l'obra de Calderón de la Barca.

Quant a la creació local, s'hi estrenaran obres com L'adversari, d'Emmanuel Carrère, en què Julio Manrique dirigeix Pere Arquillué i Carles Martínez; Flors i viatges, un muntatge del col·lectiu gironí cabosanroque basat en Viatges i flors, de Mercè Rodoreda, i peces de Juana Dolores i Mal Pelo, entre d'altres. 

Pel que fa a la música, el programa inclou noms com Ute Lemper, Maria Arnal i Marcel Bagés, Joan Miquel Oliver i Fito & Fitipaldis. En cinema destaquen la projecció de Suro, opera prima de Mikel Larrea, ambientada en les explotacions sureres gironines, que ha tingut molt bona rebuda en festivals internacionals, així com dues estrenes d'Isaki Lacuesta, Un año, una noche i La veu latent.

Els assistents

En la presentació també han participat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el secretari general de Cultura de la Generalitat, Jordi Foz; l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el director del Festival, Salvador Sunyer. A més, hi han assistit la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Salt, Núria Heras; el gerent d'El Canal - Centre d'Arts Escèniques, Xavier Díaz, i regidors de l'Ajuntament de Girona.