Notícies

INSPAI participa en el Festival Off, en el marc del festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l'Image de Perpinyà

Foto : Autor de la fotografia: Oriol Roura

Hi exposa «La resposta», d'Oriol Roura, que va guanyar la divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

La Diputació de Girona, a través d'INSPAI, Centre de la Imatge, participa per dinovè any consecutiu en el Festival Off, en el marc del festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l'Image de Perpinyà. Ho fa amb l'exposició «La resposta», del fotògraf Oriol Roura, que va guanyar la divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. La mostra es pot visitar fins a l'11 de setembre a la Médiathèque de Perpinyà. 

El Festival Off, nascut ara fa vint-i-vuit anys, s'organitza en les mateixes dates que el seu germà gran, el Visa pour l'Image, com a iniciativa de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals. És una mostra paral·lela, també d'alta qualitat, però amb menys presència de fotografia de guerra. Hi acostumen a participar fotògrafs joves i amateurs.

Aquest any el Festival té un reconegut padrí honorífic: Nikos Aliagas, fotògraf, periodista i animador. També hi participaran altres persones de renom, com ara Christian Têtedoie, president de l'Associació de Mestres Cuiners de França, meilleur ouvrier de França i xef amb estrella, i Francesc Guillamet, fotògraf gastronòmic, considerat un dels millors del món. 

La resposta al carrer per la sentència del Suprem 
L'exposició que INSPAI ha escollit per participar enguany en el Festival Off, «La resposta», és el discurs visual dels esdeveniments ocorreguts arran de l'aplicació de la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics independentistes. El projecte recull les primeres accions de talls a l'AP-7, la crema de fotos del rei Felip VI a la Diagonal de Barcelona, les manifestacions independentistes i unionistes i les accions a Girona i a la Via Laietana de Barcelona. La mostra es va presentar a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona l'octubre del 2020, i des d'aleshores ha fet itinerància per diferents municipis de les comarques gironines. 

Fotògraf autònom, des de l'any 2017 Oriol Roura i Foixà (Girona, 1999) segueix els esdeveniments ocorreguts als carrers de Catalunya en relació amb el procés d'independència: les mobilitzacions socials, les manifestacions a favor i en contra, i els actes institucionals, entre d'altres. Graduat en fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics, va seguir la seva formació en aquest mateix centre fent un curs d'especialització en fotoperiodisme. Actualment, compagina treballs en premsa amb la fotografia d'estudi i de casaments, entre d'altres, a Lluna de Paper Fotografia.

INSPAI al Festival Off
Al llarg de les diferents edicions, INSPAI ha mostrat alguns dels projectes en què ha treballat, amb l'objectiu de promoure la fotografia actual i contemporània: «Srebrenica, el silenci de la memòria», dels fotògrafs Miquel i Isaac Ruiz; «Les veus de les dones: el Salvador», de Tonyi Mateos; «Retrats de la memòria», d'Elisabet Serra; «Kaolack», de Joel López, que va guanyar la II Biennal Internacional de Fotografia; «Àlbum de famílies», de Mattia Insolera i Catalina Gayà; «Abandoned places», d'Alícia Rius; «Fotografia de premsa», de Dani Duch; «La fi dels dies», de Yurian Quintanas; «Una altra manera de captar el món: 1979-2013», de Miquel Ruiz; «Polvorins», de Carles Palacio; «Mentawai: progrés o retrocés», de Marina Calahorra; «Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias», del fotògraf Rafael Vilarrubias; «Nparanpare», de Daniel Casanovas; «Anacronismes: 1978-2009», de Pep Iglésias, i «La frontera Sud, a l'ombra del Nord», de Martí Albesa.