Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, en la inauguració de la placa identificativa de Contra l'invasor

Foto : Albert Piñeira, Mariona Ventura, Marta Madrenas i Dolors Reig.

L'escultura, rèplica en bronze de l'original de Miquel Blay, està situada al jardí de la Infància

La Diputació de Girona participa en el projecte «Apadrinem escultures» de l'Associació d'Amics de la Unesco, que vol posar en valor i divulgar el patrimoni escultòric gironí

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat avui en la inauguració de la placa identificativa de la rèplica en bronze de l'escultura Contra l'invasor, al jardí de la Infància de Girona. L'acte forma part del projecte «Apadrinem escultures» de l'Associació d'Amics de la Unesco, en el qual participa la Diputació, que té com a objectiu posar en valor i divulgar el patrimoni escultòric gironí.

L'escultura original, creada per Miquel Blay el 1892 en al·lusió als Setges de Girona, va ser l'objecte d'un article homònim de Carles Rahola de 1938 en què el periodista i escriptor gironí feia una crida a defensar la llibertat davant el feixisme. En aquest sentit, Albert Piñeira ha assenyalat que Rahola «va elevar aquesta escultura a una categoria superior, de símbol per la llibertat i per la lluita no només per aconseguir-la, sinó també per preservar-la».

«En l'Europa de 2022 ens adonem que la conquesta de la llibertat és molt difícil, que la lluita per mantenir-la costa molt, que en realitat és molt fràgil. Ho veiem en el context europeu, i també ho hem viscut recentment a casa nostra, on hi ha gent que, en ple segle XXI, ha patit presó i pateix exili per defensar aquests valors de llibertat», ha conclòs Albert Piñeira.

La placa que s'ha inaugurat, que conviurà amb l'original, és una fitxa tècnica que inclou un codi QR per ampliar-ne la informació. El projecte «Apadrinem escultures» ja ha instal·lat 69 d'aquestes plaques en obres gironines situades en espais públics, per respondre al fet que moltes inscripcions originals d'escultures urbanes no presenten dades tan bàsiques com l'autoria o l'any de creació.

Els assistents

Han participat també en la inauguració l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el president de la Cambra de la Propietat de Girona, Esteve Hugas; la presidenta d'Amics de la Unesco de Girona, Dolors Reig; la secretària general de l'entitat, Mariona Ventura; el director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero; membres d'Amics de la Unesco de Girona i de la Fundació Josep Pla.

Per part de l'Institut Jaume Vicens Vives, que apadrina l'escultura, hi han participat la directora del centre, Dolors Rabassedas, l'exprofessor Lluís Lucero i alumnes de l'assignatura de cultura clàssica, que estan duent a terme diverses activitats entorn de l'obra.