Notícies

El diputat Joaquim Ayats participa en la presentació del Fòrum Wasteinprogress

Foto : Joaquim Ayats, en la presentació de Wasteinprogress.

La fira internacional per a la gestió de residus municipals torna a Girona, després d'un parèntesi de dos anys per la pandèmia, amb una edició centrada en la recollida de la fracció orgànica

Flandes, Holanda, Milà, Copenhaguen, Barcelona, el Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Pontevedra, entre d'altres, hi presentaran les seves experiències 

El diputat d'Habitatge, Assistència als Municipis i Serveis Generals de la Diputació de Girona, Joaquim Ayats, ha participat avui en la presentació del quart Fòrum Wasteinprogress, que tindrà lloc a la Fira de Girona del 18 al 20 de maig. Aquest fòrum internacional sobre la gestió de residus municipals, que torna a Girona després que es cancel·lessin les edicions del 2020 i 2021 per la situació sanitària, se centra enguany en la recollida diferenciada de la fracció orgànica, i presentarà diverses experiències i casos d'èxit d'administracions catalanes, estatals i europees. 

En la presentació, a l'Ajuntament de Girona, Joaquim Ayats ha recordat que la Diputació, en el seu paper «d'ajuntament d'ajuntaments», col·labora amb els municipis per «ajudar-los a implementar models de recollida selectiva». El diputat ha explicat que la gestió dels residus «ara ja no és una simple qüestió d'eficiència, opcional, sinó que va molt més enllà; és una obligació, per protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic». En aquest sentit, Joaquim Ayats ha mostrat la satisfacció de la corporació per «donar suport a un esdeveniment internacional com aquest a la nostra demarcació».

El tema de l'edició d'enguany és especialment significatiu perquè els municipis de la Unió Europea han d'implementar un sistema de recollida diferenciada dels bioresidus abans del 2024. L'èxit en les estratègies de recollida diferenciada de la fracció orgànica, a més, es considera imprescindible per complir els objectius de reciclatge que marca la normativa comunitària per als propers anys: un 55 % el 2025, un 60 % el 2030 i un 65 % el 2035.

Han participat també en l'acte l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire; el gerent d'Ecoembes Catalunya, Xavier Balagué, i la directora de la Fira de Girona, Coralí Cunyat.

Les ponències

Al llarg de les tres jornades del fòrum es presentaran els casos d'èxit i les experiències prèvies de la regió de Flandes, Holanda, Gal·les, la Diputació de Pontevedra, el Consell Comarcal del Gironès i les ciutats de Milà, Bèrgam, Brescia, Càller, Copenhaguen, Pamplona i Barcelona. A més, està pendent de confirmació la participació de Lleida. Wasteinprogress està organitzat per la Fira de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.