Notícies

Presentació de l'informe tècnic sobre el ramal de la MAT amb la participació del diputat de Medi Ambient, Lluís Amat

Foto : Fotos: Clara Pedrol / Ajuntament de Santa Coloma de Farners

El document, encarregat per la Diputació de Girona i el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA), conclou que no és necessària la nova subestació a Riudarenes perquè s'han identificat alternatives

L'Auditori de Santa Coloma de Farners va ser l'escenari aquest dijous a la tarda de la presentació de l'informe tècnic «Necessitat de la subestació de Riudarenes amb alimentació de la línia Vic-Bescanó 400 kV», amb mig centenar d'assistents. 

Hi van intervenir el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat; el president del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA), Sergi Mir; l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Marc Vilahur. 

El document ha estat encarregat per la Diputació i el CILMA, òrgan consultiu sense personalitat jurídica adscrit a la corporació, i l'ha elaborat el despatx Most Enginyers. Conclou que el ramal de la línia de molt alta tensió (MAT) que Red Eléctrica de España (REE) promou a la Selva no és necessari en el tram de Riudarenes. En aquest sentit, ofereix alternatives per connectar la Costa Brava sud, com ara desmuntar la subestació de Riudarenes i traslladar-la a la Farga. 

Sobre la base d'aquest informe, el darrer ple de la Diputació de Girona va aprovar una declaració institucional per derogar definitivament el ramal i la subestació de la MAT. Així ho va recordar el diputat Lluís Amat: «El document és clar i conclou que no és una instal·lació necessària perquè hi ha alternatives. En el ple ja vam instar el Govern de l'Estat a paralitzar el projecte immediatament». 

Tot i això, l'Estat va incloure fa uns dies aquest projecte, que ha rebut una ferma oposició del territori en els darrers quinze anys, com un dels prioritaris en el nou pla estatal de desenvolupament de la xarxa d'energia elèctrica 2021-2026.