Notícies

La Diputació participa en una reunió de coordinació per afrontar la situació migratòria derivada de la crisi d'Ucraïna

Foto : La Diputació participa en una reunió de coordinació per afrontar la situació migratòria derivada de la crisi d'Ucraïn

La diputada d'Acció Social, Teresa Brunsó, ha mantingut aquest dimecres a Barcelona una reunió de coordinació amb representants del Govern espanyol a Catalunya, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les altres diputacions catalanes i les entitats municipalistes (Federació de Municipis de Catalunya, Associació Catalana de Municipis i Associació de Micropobles de Catalunya) per abordar la situació migratòria derivada de la crisi d'Ucraïna. 

L'objectiu de la trobada és treballar de forma coordinada en la recepció i assistència de les persones d'origen ucraïnès que han començat a arribar i que es preveu que continuïn arribant a Catalunya les properes setmanes. S'ha posat èmfasi en el fet que, en aquest assumpte, les institucions han d'anar unides per coordinar-se en les seves competències i, en aquest sentit, hi haurà reunions tècniques de coordinació de forma periòdica. 

El Govern espanyol estima que entre quatre i set milions de ciutadans ucraïnesos sortiran del país pel conflicte i molts d'ells vindran cap aquí. Si bé en les primeres arribades molts han estat acollits per familiars, d'altres arriben sense vincles i molts necessitaran l'assistència de les administracions públiques, que treballen per atendre les seves necessitats de forma coordinada. 

Catalunya compta amb una comunitat ucraïnesa molt important i és, a més, la porta d'entrada de moltes persones en trànsit, cosa que la converteix en un punt d'especial complexitat. De moment, un 70 % de persones que entren per via ferroviària o aèria a Barcelona són persones en trànsit a altres llocs. 

«Com ja va passar amb la pandèmia, des de la Diputació de Girona oferim la nostra col·laboració per resoldre problemes que són sobre la taula, i en el cas dels refugiats es concreten en documentació, habitatge o reubicació. A més, hem posat a disposició de qui el necessiti el servei d'emergències psicològiques de Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona», ha exposat la diputada Teresa Brunsó.   

Mesures

Amb la nova directiva de protecció temporal, els ciutadans d'Ucraïna -que compten amb un procediment d'estada temporal de noranta dies- veuran agilitzats els tràmits dels permisos de residència i de treball, que obtindran de forma immediata, i el dret a l'escolarització, l'atenció sanitària i els drets socials com qualsevol altre resident. 

Per poder tramitar-la, el Govern espanyol està preparant a Catalunya un centre logístic de recepció per agilitzar els tràmits. En aquest centre és on els ciutadans ucraïnesos que arribin podran obtenir l'estatus de protecció temporal. 

A partir d'aquí, aquells que ho demanin podran acollir-se a la xarxa flexible d'acollida que ofereixen les diferents institucions que en tenen competència. 

Aquelles persones que ho requereixin podran adherir-se al paquet de protecció internacional, a través del qual l'Estat ofereix assistència, la qual cosa en el cas concret de Catalunya es fa a través de la Creu Roja, tutelada pel Govern espanyol.