Notícies

El Museu de la Terrissa de Quart reobre les portes amb la presència del president de la Diputació, Miquel Noguer

Foto : Fotos: P. Duran

Després de tres anys tancades al públic, ja es poden visitar les sales d'exposició d'aquest equipament cultural dedicat als més de set-cents anys de tradició terrissera al municipi

El Museu de la Terrissa de Quart ha acollit aquest dissabte al matí l'acte de reinauguració d'aquest equipament museístic dedicat a la preservació i difusió dels més de set-cents anys d'història del llegat terrisser al municipi.

Inaugurat per primera vegada l'any 2011, el museu va ser tancat el 2020, coincidint amb la pandèmia de la covid-19. Ara, tres anys més tard, l'Ajuntament de Quart ha decidit reobrir les portes a la ciutadania per tal de recuperar la terrissa com a element cohesionador del municipi.

A l'acte, hi han participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde de Quart, Ferran Rodero, i el secretari de l'Associació de Terrissers Artesans de Quart, Quim Cufí. També hi han assistit, entre d'altres autoritats, la vicepresidenta 2a de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i la presidenta del Consell Comarcal del Gironès i alcaldessa de Fornells de la Selva, Sònia Gràcia. 

En la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha destacat: «Estem parlant d'un centre patrimonial que ajuda a conèixer i difondre el treball de la terrissa i la ceràmica des dels primers processos d'industrialització, a més de transmetre el llegat de moltes generacions. Un memorial de la cultura, la tradició i la principal manera de viure de les famílies de Quart durant segles».

I ha conclòs dient que «es tracta, en definitiva, d'un equipament prou rellevant per a les comarques gironines que, de ben segur, deixarà petjada en el món de la terrissa».

Per la seva part, l'alcalde, Ferran Rodero, ha destacat: «Volem recuperar la terrissa com a pilar de la nostra identitat. Per això, fem una aposta clara per la dinamització del Museu de la Terrissa, un equipament que mai hauria d'haver desaparegut, ja que explica a la ciutadania l'ofici i la importància del que havia estat l'eix principal de Quart durant segles: la terrissa».

A partir d'avui, el Museu de la Terrissa de Quart es podrà visitar durant els caps de setmana. L'horari d'obertura serà, en concret, els dissabtes de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores.

 

Quart, municipi terrisser

L'elaboració artesana de terrissa ha estat el principal fil conductor de la història de Quart. La primera referència documentada d'aquest ofici tradicional data del segle XIV, concretament del 1312. Al llarg d'aquests segles, el municipi ha comptat amb desenes d'obradors de terrissa, i n'hi ha hagut d'establerts fins a prop d'una cinquantena.

Un d'aquests obradors va ser el que actualment acull el Museu de la Terrissa de Quart. Es tracta de l'antiga bòbila de la família Ginesta, anomenada «Santa Margarida» i situada al costat de l'antic tram de la línia de ferrocarril coneguda com el Carrilet, ara transformada en part del tram de la via verda de Girona que du el mateix nom.

 

L'equipament, patrimoni industrial del municipi

El Museu de la Terrissa de Quart és un projecte museístic sorgit de la recuperació del patrimoni industrial del municipi. L'antiga bòbila de la família Ginesta va ser reconvertida per acollir aquest equipament, que conserva diversos dels elements originals de la rajoleria, d'entre els quals destaca la xemeneia, el forn de túnel i el forn de flama invertida.

L'edifici consta de tres zones principals: una sala d'exposicions polivalent, un taller on l'Associació de Terrissers Artesans de Quart imparteixen cursos de roda amb l'objectiu de promoure l'ofici de terrisser i la zona museística en si, on les persones que el visiten poden explorar i interactuar amb diferents elements.

En concret, en el museu, s'hi explica, per una banda, els elements originals de l'edifici, i, per altra banda, com és aquest ofici mil·lenari: quins elements hi prenen part, com ha evolucionat al llarg dels segles i què ha representat tant per al municipi com per als seus habitants.

Com que el museu està situat dins del mateix edifici on hi havia establert un centre de producció de terrissa, els visitants poden conèixer millor els valors culturals, etnològics, socials, naturals i econòmics de l'ofici de terrisser a Quart.