Notícies

La Casa de Cultura de Girona acull l'exposició «Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d'Europa»

Foto : Fotos: M. Artalejo

La inauguració ha tingut lloc aquest dijous amb les intervencions del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat al Parlament Europeu Toni Comín

La mostra es podrà visitar fins al 15 de desembre i, posteriorment, farà una itinerància per diferents municipis de les comarques gironines

La primera parada a Catalunya de l'exposició «Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d'Europa» és a Girona. Des d'avui dijous i fins al proper 15 de desembre, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona acollirà aquesta mostra, que es va poder veure per primer cop el 5 de setembre passat al Parlament Europeu, a Brussel·les. 

En la inauguració, hi han intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat al Parlament Europeu Toni Comín, que ho ha fet de forma telemàtica. El mateix Comín n'ha estat un dels impulsors, juntament amb el 130è president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. 

L'exposició recorre quatre moments clau de la història de Catalunya: el Consolat de Mar, institució pionera en la legislació marítima i mercantil; la creació del Sindicat Remença, primer sindicat agrari d'Europa; el Tribunal de Contrafaccions, un antecedent dels tribunals constitucionals moderns, i, finalment, la vaga de La Canadenca i les seves repercussions en la consecució de la jornada laboral de vuit hores. 

El seu propòsit és mostrar que, tal com Europa ha influït a modelar la història de Catalunya, també Catalunya ha ajudat a configurar l'Europa que coneixem avui en dia a partir de moments històrics en què Catalunya ha liderat el progrés social i polític del continent europeu.

La mostra compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l'assessorament històric del catedràtic del Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona Àngel Casals; la professora i secretària acadèmica del Departament d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona, Rosa Lluch; l'especialista en història medieval i vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans entre el 2005 i el 2009, Antoni Riera, i l'historiador del dret i professor de la Universitat Pompeu Fabra Josep Capdeferro.

«Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d'Europa» es podrà veure a la sala d'exposicions de la planta baixa de la Casa de Cultura de Girona de dilluns a divendres d'11 a 20 h i els dissabtes, d'11 a 18 h. Posteriorment, l'exposició es mourà per diferents municipis de les comarques gironines.