Notícies

El president, Miquel Noguer, inaugura l'exposició «Joan Fuster-Josep Pla: una conversa infinita» a Barcelona

Foto : Fotos: Palau Robert / Generalitat de Catalunya

La mostra, que es podrà veure al Palau Robert fins al 19 de novembre, està organitzada per la Fundació Josep Pla

Comparteix espai amb una altra exposició, «Joan Fuster en el seu temps», impulsada en el marc del centenari de l'escriptor valencià

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, Miquel Noguer, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, han inaugurat aquest migdia dues exposicions dedicades a l'escriptor valencià Joan Fuster, que es podran veure al Palau Robert de Barcelona fins al proper 19 de novembre.  

Una d'elles, «Joan Fuster-Josep Pla: una conversa infinita», està organitzada per la Fundació Josep Pla i il·lustra la relació entre els dos prosistes més decisius de la literatura catalana del segle XX. Al marge de diferències generacionals o ideològiques, la seva manera d'entendre la literatura i el país no només són complementàries, sinó que mostren grans afinitats: referents literaris compartits, preocupacions similars, dedicació paral·lela al periodisme i editors en comú. 

A partir d'una primera trobada a Sueca el 1959, i havent-se llegit prèviament l'un a l'altre, Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981) i Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) van mantenir una relació d'amistat que es va concretar en nombroses trobades posteriors, correspondència creuada i una confluència d'interessos que va permetre estrènyer llaços entre el Principat i el País Valencià. 

L'exposició, el comissari de la qual és Antoni Martí Monterde, pretén ensenyar com les seves trajectòries particulars s'entrellacen entre articles, llibres i cartes. «Tant és així, que els va portar a convertir els diversos punts de vista en combustible intel·lectual i van convertir la cultura i la literatura en un espai de trobada, d'estímul mutu, amb uns horitzons comuns pel que fa a la consciència de la unitat dels territoris de parla catalana», ha destacat el president, Miquel Noguer. 

I hi ha afegit: «Pla i Fuster són l'exemple més evident que, per damunt de les pròpies idiosincràsies, hi ha una realitat comuna que és indissoluble, i aquesta realitat la fan les persones, i la fan també la llengua i la cultura comunes. Quan tothom ho hagi entès, haurem arribat a la fi del camí».

 

L'altra exposició

En paral·lel, també es va inaugurar l'exposició «Joan Fuster en el seu temps». Es tracta d'una exposició concebuda com una proposta singular i exclusiva en el marc del centenari de Joan Fuster (2022), commemorat per la Generalitat Valenciana. 

La mostra pretén mostrar la personalitat i l'obra de l'escriptor a través d'obres d'art, fotografies, llibres, revistes i documents, particularment valuosos com a elements d'informació, pel fet que procedeixen dels fons reunits per ell durant la seva vida i ara custodiats a l'Espai Joan Fuster de Sueca. 

Prèviament a l'acte institucional, les autoritats, encapçalades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, han fet un recorregut per les dues exposicions amb explicacions a càrrec dels comissaris respectius.