Notícies

La Diputació, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat commemoren conjuntament la Diada Nacional de Catalunya

Foto : Fotos: M. Millan

Enguany la celebració s'ha traslladat a la plaça de Catalunya de Girona i ha comptat amb la intervenció de l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat prèviament en l'ofrena floral a la tomba de Josep Irla, a Sant Feliu de Guíxols

La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat a Girona han commemorat conjuntament la Diada Nacional de Catalunya aquest matí. L'acte institucional unitari de l'Onze de Setembre s'ha celebrat per primer cop a la plaça de Catalunya de Girona i ha comptat amb l'assistència de més de 400 persones.

La commemoració l'han encapçalat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. També hi han assistit, entre d'altres, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort; diputats al Congrés i al Parlament, a més de la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i els diputats Maite Tixis, Joan Plana, Alfons Casamajó i Imma Muñoz.

En la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha remarcat que «en aquesta Diada ens hem d'encoratjar a reprendre totes aquelles accions que ens van cohesionar com a poble. Ens cal tornar a lluir amb orgull la nostra bandera als balcons; ens cal mantenir la nostra llengua quan algú se'ns adreça en castellà i fer entendre que conèixer l'idioma del nostre país és un senyal de respecte; ens cal tornar a l'activisme pacífic que exigeix el dret de Catalunya a triar el seu destí. Ens cal recordar qui som, d'on venim i, sobretot, on volem anar. Caminarem sobre les nostres passes i en donarem de noves, perquè Catalunya té el potencial per ser un dels millors països d'Europa». 

L'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, també ha intervingut en l'acte institucional i ha posat de manifest els vincles entre el seu municipi i Catalunya. La celebració ha estat amenitzada pel duet musical Soul Sisters, format per Mariona Navarro i Magalí Soler, que ha interpretat El cant dels ocells, País petit i Els segadors. La periodista Isabel Pascual ha estat l'encarregada de conduir l'acte.

 

Ofrena flora a la tomba de Josep Irla

Abans de l'acte celebrat a Girona, a primera hora del matí, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, també ha participat a Sant Feliu a Guíxols en la tradicional ofrena flora a la tomba del 124è president de la Generalitat, Josep Irla i Bosch.

En l'homenatge, també hi han participat l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat, Carles Motas; la presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull, i la delegada del Govern de la Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. També hi ha assistit l'alcalde de Palafrugell i diputat de la Diputació, Juli Fernández. 

Els diferents representants institucionals han dipositat flors a la tomba de Josep Irla i han destacat la figura i el llegat del santfeliuenc, ara que es compliran d'aquí a pocs dies (en concret, el 19 de setembre), 65 anys de la seva mort a l'exili. Com és habitual, l'acte ha comptat amb l'acompanyament d'una secció de l'Orquestra de Cambra de l'Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols.