El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat en el lliurament del Premi Agustí Juandó i Royo, a Vilabertran, en la seva dissetena edició
El Consell de l'Advocacia Catalana ha escollit enguany la canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà) per entregar-hi el Premi Agustí Juandó i Royo 2023. Es tracta d'un reconeixement, des del 2004, a persones o entitats que en la seva trajectòria s'han distingit per la defensa de la llengua catalana en l'àmbit jurídic i juridicoadministratiu.
En aquesta dissetena edició, el guardó ha correspost a cinc alcaldes de la Catalunya del Nord que es mantenen ferms en la defensa de la llengua catalana en els seus plens municipals malgrat les prohibicions de la justícia francesa. Es tracta de l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia; l'alcaldessa de Banys d'Arles, Maria Costa; l'alcalde de Portvendres, Grégory Marty; l'alcalde de Sant Andreu de Sureda, Samuel Moli, i l'alcalde de Tarerac, Jean-Louis Salies. Tots estan immersos en un procés judicial.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha entregat un dels guardons. Ho ha fet a l'advocat que s'encarrega de la defensa dels batlles, Mateu Pons, ja que Samuel Moli no ha pogut assistir a l'acte. En la seva intervenció, ha lloat la determinació dels cinc alcaldes de la Catalunya del Nord i ha remarcat que la defensa del català és responsabilitat de tots.
«Hem de defensar la nostra llengua sense complexos. Ja ho deia la lingüista Carme Junyent, que, malauradament, ens va deixar el cap de setmana passat: "El català depèn de tu, perquè si tu no el parles, no el parlarà ningú més". Aprofito l'acte d'avui per recordar aquesta dona sàvia i erudita, que ha estat tot un referent en la defensa de la llengua catalana», ha destacat el president, Miquel Noguer.
En aquesta línia, també ha recordat que, des de fa molts anys, la Diputació procura contribuir en tot el que sigui necessari per mantenir l'ús de la llengua catalana a l'Administració, fomentar-ne l'ús i, en definitiva, «dignificar aquesta eina de comunicació que és la llengua pròpia: el català».
L'acte també ha comptat amb la participació de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; l'alcalde de Vilabertran, Eudald Brugat; la consellera de Justícia de la Generalitat, Gemma Ubasart; el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, i la presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana, Encarna Orduna, entre d'altres.
La figura d'Agustí Juandó i Royo
La distinció porta el nom d'Agustí Juandó i Royo en honor a l'actitud exemplar de l'advocat en la defensa de l'ús de la llengua catalana en l'àmbit del dret i els tribunals en moments dramàtics i que li acabarien costant la vida.
Un cop les tropes franquistes van ocupar Catalunya el 27 de febrer del 1939, van acusar Juandó de ser el promotor de la catalanització dels Serveis de Justícia a l'Audiència i als jutjats. La sentència li va imposar la pena de mort el 8 de juliol i, l'endemà, va ser afusellat al Camp de la Bota.