Notícies

Inauguració de l'exposició «Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d'Europa», a Brussel·les

Foto : Inauguració de l'exposició «Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d'Europa», a Brussel·les

Miquel Noguer i Carles Puigdemont han presidit l'acte, que ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda a la seu del Parlament Europeu 

La mostra, que té el suport de la Diputació de Girona, farà una itinerància per les comarques gironines i també es podrà veure al Parlament de Catalunya

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el 130è president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, han inaugurat aquest dimarts a la tarda l'exposició «Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d'Europa», a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. 

En la mostra es recorren quatre moments clau de la història de Catalunya: el Consolat de Mar, institució pionera en la legislació marítima i mercantil; la creació del Sindicat Remença, primer sindicat agrari d'Europa; el Tribunal de Contrafaccions, un antecedent dels tribunals constitucionals moderns, i, finalment, la vaga de La Canadenca i les seves repercussions en la consecució de la jornada laboral de vuit hores.

El propòsit de l'exposició, organitzada pel president Puigdemont i el conseller Toni Comín, és mostrar que, tal com Europa ha influït a modelar la història de Catalunya, també Catalunya ha ajudat a configurar l'Europa que coneixem avui en dia a partir de moments històrics en què Catalunya ha liderat el progrés social i polític del continent europeu. 

«Avui, en un espai tan important com aquest per a la democràcia del continent, Catalunya presenta un cop més les seves credencials històriques de país avançat, modern, democràtic. Un país que es deu a un poble cívic, respectuós amb la diferència», ha destacat el president de la Diputació, Miquel Noguer. 

L'exposició compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l'assessorament històric del catedràtic del Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona Àngel Casals; la professora i secretària acadèmica del Departament d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona, Rosa Lluch; l'especialista en història medieval i vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans entre el 2005 i el 2009, Antoni Riera, i l'historiador del dret i professor de la Universitat Pompeu Fabra Josep Capdeferro. 

L'acte d'inauguració ha comptat també amb la presència del vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, a més d'eurodiputats, personal del Parlament Europeu i membres del cos diplomàtic i consular de la capital de la Unió Europea. 

L'exposició es podrà visitar al llarg de tota la setmana, per apropar aquestes contribucions catalanes a tots els eurodiputats, treballadors i visitants del Parlament Europeu. Posteriorment, iniciarà una itinerància per diferents municipis de les comarques gironines i també es podrà veure al Parlament de Catalunya.