Notícies

Tortellà recorda l'incendi que va patir el municipi en mans de les tropes carlines fa 150 anys

Foto : Tortellà recorda l'incendi que va patir el municipi en mans de les tropes carlines fa 150 anys

La diputada Imma Muñoz ha intervingut en la presentació del projecte La Crema, que inclou una sèrie d'activitats commemoratives els dies 25 i 26 d'agost

La Biblioteca Municipal de Tortellà ha acollit aquest divendres al matí la presentació del projecte La Crema, que té el propòsit de commemorar el 150è aniversari de l'incendi que va destrossar el municipi en mans de les tropes carlines. S'han previst una sèrie d'activitats, que es concentraran durant dos dies, el 25 i el 26 d'agost. 

La Diputació de Girona col·labora en aquest projecte, que neix de la iniciativa ciutadana i que ha rebut també el suport de l'Ajuntament de Tortellà, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona, entre altres institucions. 

En l'acte, hi ha participat la diputada Imma Muñoz, que ha exposat el paper imprescindible de les administracions públiques en la preservació de la memòria històrica i la importància que persones del propi municipi hagin treballat col·lectivament per fer reviure un fet tan rellevant: «La història ens ajuda a entendre el context en el qual vivim. Una mirada retrospectiva, conèixer al detall els fets que van viure els nostres avantpassats anys o segles enrere, ens permet entendre millor on som i com s'ha arribat fins aquí».

El 21 d'agost de 1873, l'exèrcit carlí va entrar a Tortellà, durant la Tercera Carlinada. Van ser tres dies de setge, que van provocar que la gent marxés del poble cap a llocs segurs. Només quaranta-dos voluntaris republicans s'hi van quedar i es van tancar a l'església per protegir els seus ideals i defensar la llibertat. Tot i estar en clara minoria, no es van rendir. Per aquest motiu, les tropes carlines, a la seva retirada, van incendiar el municipi garrotxí com a represàlia. 

 

Els actes

Les activitats començaran el divendres 25 d'agost, amb una primera jornada acadèmica, «La Crema, Tortellà 1873-2023», a l'ajuntament vell (10 h), que constarà de vuit ponències (quatre al matí i quatre a la tarda) en què s'aprofundirà sobre temes relacionats amb l'època. Els moderadors seran Joaquim M. Puigvert, professor d'història contemporània de la Universitat de Girona, i Josep M. Muñoz, director de la revista d'història i cultura L'Avenç. 

Al vespre i al mateix espai (20 h), s'inaugurarà l'exposició «150 anys de l'incendi», un recull museogràfic, amb fotografies, textos i objectes per entendre els fets. 

L'endemà, dissabte 26 d'agost, hi haurà la segona jornada d'activitats. Es farà una ruta per descobrir els escenaris de la darrera carlinada, sortint de la plaça del Mercat (10 h). Durant el trajecte hi haurà diverses parades en què l'historiador Santi Soler explicarà els fets ocorreguts i la professora de literatura Alba Sabaté llegirà fragments i comentarà obres literàries de l'època. 

Els actes es tancaran amb l'espectacle La Crema, a la plaça del Mercat (21 h). Es tracta d'un espectacle immersiu en format de faula que narra l'episodi a través d'una mirada poètica, amb la música, la dansa i el foc com a ingredients. 

La presentació de la programació d'aquest matí ha comptat també amb la presència de l'alcalde de Tortellà, Josep Reig; el director del projecte La Crema, Josep Iglesias, i el cap tècnic del projecte, Kiku Martínez, entre d'altres.