Notícies

116 productes de 70 empreses gironines reben el segell Girona Excel·lent de la Diputació de Girona

Foto : Fotos: M. Millan

El president, en funcions, de la corporació, Miquel Noguer, ha destacat l'interès creixent del sector en el distintiu, que ha batut enguany el rècord de participants

El Mas Marroch de Vilablareix ha estat escenari aquesta tarda del lliurament de la cinquena edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. Enguany han rebut el distintiu, per la seva gran qualitat, 116 productes, corresponents a 70 empreses de la demarcació. 

Els productes guardonats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent durant els dos anys de durada del programa. Es beneficiaran d'accions de promoció i difusió, de la participació en fires i esdeveniments especialitzats -també en l'àmbit estatal i internacional- i de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial. Tot per afavorir el creixement i l'expansió de les empreses del sector agroalimentari. 

L'acte ha comptat amb la participació del president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort; l'alcaldessa de Vilablareix, Maite Tixis, i el cuiner d'El Celler de Can Roca, Joan Roca. 

També hi han assistit, entre d'altres, el senador Josep Maria Matamala; el director general de Ports de la Generalitat i expresident de la Diputació, Pere Vila; la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez; el vicepresident segon, en funcions, de la Diputació, Albert Piñeira, i els diputats, en funcions, Jordi Camps, Jordi Xargay, Lluís Amat, Bea Ventura i Quim Rodríguez, a més d'alcaldes i regidors de municipis d'empreses guardonades. 

En el seu torn de paraula, el president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat el creixement progressiu del segell, que es va crear l'any 2014 per donar suport al sector agroalimentari de la demarcació. En aquesta edició, s'han presentat 447 productes, 134 més que en l'anterior, el 2021 (en què els productes presentats van ser 313). 

«El més important per a nosaltres és que aquest creixement es faci d'acord amb el sector. Tots els canvis o remodelacions de categories i subcategories responen a les peticions de les empreses. Això demostra l'interès que tenen per incorporar el distintiu en els seus productes», ha explicat Miquel Noguer, que hi ha afegit: «Tot el trajecte de l'última dècada ha anat encaminat a aportar prestigi, promoció i coneixement als productors gironins». 

La cinquena edició del concurs ha comptat amb catorze categories, una més que fa dos anys. S'hi ha incorporat el sector dels gelats i es recupera el de la galeta, en detriment del sector del peix, que passa a conserves i semiconserves (anxoves):

  1. Aigües minerals
  2. Arrossos
  3. Begudes locals
  4. Cafès i herbes remeieres
  5. Conserves i semiconserves
  6. Embotits
  7. Fruits secs
  8. Foie-gras
  9. Galetes
  10. Gelats
  11. Làctics
  12. Oli d'oliva i vinagres
  13. Mel
  14. Vins i vins generosos

Com en les edicions anteriors, els tasts a cegues han estat la metodologia escollida per valorar i seleccionar els productes guanyadors. Per prendre la decisió, 43 tastadors dirigits per Salvador Garcia-Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila n'han valorat l'aspecte, l'aroma, el gust i l'harmonia. 

 

Representació de totes les comarques

Els 116 productes seleccionats estan repartits arreu del territori i, en aquest sentit, totes les comarques de la demarcació hi estan representades. La majoria dels productes estan elaborats per empreses situades a l'Alt i el Baix Empordà (32 cadascuna). Entre les dues comarques, representen el 55 % del total dels guanyadors. 

De la resta, el Gironès ha obtingut 16 productes guanyadors; la Garrotxa, 14; la Selva, 9; el Pla de l'Estany, 6; el Ripollès i Osona (els municipis gironins de Viladrau i Espinelves), 3, i la Cerdanya, 1. 

Documentació