El president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha intervingut en l'acte, en el qual també s'ha obert l'exposició «Aniversari a l'infern, un dia al gueto de Varsòvia»
L'Institut Auschwitz Birkenau ha escollit la ciutat de Girona per ubicar-hi la primera delegació a tot l'Estat. La inauguració de la seu, situada a l'avinguda Lluís Pericot, ha tingut lloc aquest dijous al matí amb la participació del president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.
Fundada l'any 2020 a Burgos, l'entitat és l'extensió operativa del Museu Memorial Auschwitz, situat a la ciutat polonesa d'Oswiecim i dedicat a la memòria de les víctimes d'aquest camp de concentració del nazisme. Compta també amb la Càtedra de Drets Humans i Cultura Democràtica - Institut Auschwitz a la Universitat de Burgos.
En l'acte hi han intervingut també el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon; el director dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat a Girona, Sergi Palomeras; el regidor de l'Ajuntament de Girona i director de la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona, Maxi Fuentes; la cònsol general de la República de Polònia, Ilona Kaldonska; el director del Museu Estatal d'Auschwitz Birkenau, Piotr Cywinski, i la directora de la Xarxa de la Diplomàcia de la Memòria del Museu d'Auschwitz, Maria Ossolinska, entre d'altres.
En el seu torn de paraula, el president, en funcions, Miquel Noguer, ha posar en valor la importància de tenir una delegació de l'Institut Auschwitz Birkenau: «Hem d'aprofitar les sinergies que pot generar per al territori aquest nou centre per fer pedagogia en valors, en empatia, en respecte perquè el nostre món pugui ser millor en el futur. Donar a conèixer sobretot a les noves generacions tot el que va suposar l'Holocaust i el que va passar a Auschwitz perquè no es repeteixi mai més».
En aquest sentit, ha subratllat la implicació de la Diputació de Girona en projectes de recuperació de la memòria històrica de l'Holocaust, com els projectes que envolten la figura de Walter Benjamin a Portbou o donant suport al premi i al col·loqui internacional que porten el seu nom.
Dues exposicions
L'acte també ha servit per obrir l'exposició fotogràfica «Aniversari a l'infern, un dia al gueto de Varsòvia», amb motiu del 80è aniversari de l'Aixecament del Gueto de Varsòvia. La visita guiada ha anat a càrrec d'Eduardo de Ocampo, director del Departament Educatiu de l'Institut Auschwitz Birkenau. Es podrà visitar fins al 25 de setembre.
En paral·lel, un cop comenci el curs escolar 2023-2024, durant el mes de setembre, s'hi instal·larà també l'exposició itinerant, i també oficial, «Camp de la mort nazi alemany KL Auschwitz», una mostra que és especialment rellevant per a la comunitat educativa de quart d'ESO i batxillerat perquè l'Holocaust forma part del currículum.
Aquesta mostra, que també s'ha pogut veure en ciutats d'arreu de l'Estat, compta amb tallers per a l'alumnat, activitats literàries i plàstiques.