Notícies

Sopa de Cabra, la Societat Coral El Progrés i Dolors Bramon, distingits amb la Creu de Sant Jordi 2023

Foto : Fotos: Jordi Bedmar i Arnau Carbonell / Generalitat de Catalunya

El president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va assistir a un acte, en el qual també es va guardonar l'exdirector del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona Xavier Nieto Prieto

El Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat ha estat l'escenari aquest dimarts a la tarda de l'entrega de les Creus de Sant Jordi 2023. L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i ha comptat amb l'assistència del president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. 

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga anualment la Generalitat. Creada el 1981, distingeix les personalitats i les entitats que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat o en el pla cívic i cultural. 

En l'edició d'enguany hi ha hagut accent gironí. Com a entitats, han estat guardonades Sopa de Cabra, «per la seva notòria aportació a la cultural musical catalana, com un dels principals membres del moviment del rock català», i la Societat Coral El Progrés de Palamós, que l'any passat va celebrar els 125 anys de la seva constitució. 

A títol individual, han rebut el reconeixement la banyolina Dolors Bramon, doctora per la Universitat de Barcelona en filosofia i lletres, en l'especialitat de filologia semítica, i doctora també en història medieval, per la «seva recerca i divulgació en diversos àmbits de la història política i social del nostre país», i Xavier Nieto Prieto, que va dirigir el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona entre el 1981 i el 2010. 

També han estat reconeguts enguany el cineasta Agustí Villaronga (a títol pòstum), el festival Sónar, el pintor i escultor Antoni Miró, l'actriu Julieta Serrano, l'activista i expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart i el músic Jaume Sisa, entre d'altres.