Notícies

El castell de Lloret de Mar obre les portes al públic convertit en un espai immersiu sobre la crisi climàtica

Foto : Fotos: M. Millan

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, s'ha mostrat convençut que aquest nou equipament serà un punt de referència al municipi i a la demarcació

Lloret de Mar està d'enhorabona. Coincidint amb les celebracions de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2023, el castell de Lloret, un dels espais icònics del municipi, obrirà demà divendres les portes convertit en un espai immersiu on el visitant podrà experimentar en primera persona els efectes del canvi climàtic. 

Aquest matí s'ha portat a terme l'acte d'inauguració amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde actual de Lloret de Mar, Albert Robert, i cinc exalcaldes entre els quals el diputat de la Diputació Jaume Dulsat; la responsable de Coneixement i Estratègia de la Direcció General de Turisme de la Generalitat, Verònica Enríquez; el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el propietari del Castell de Lloret, Gustavo Buesa, entre d'altres. 

Aquesta iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració de Toni Cruz com a director creatiu, ha suposat una inversió privada de vuit milions d'euros. S'hi han desenvolupat feines de rehabilitació importants i que han estat especialment complexes per la ubicació del castell, just davant del poblat ibèric del Turó Rodó i al final de sa Caleta. Es tracta, principalment, d'una actualització de l'accessibilitat, el reforç estructural i noves instal·lacions i serveis. 

Durant el procés d'adequació, la sostenibilitat i el respecte per l'entorn han estat els eixos vertebradors del projecte constructiu. En aquest sentit, gran part de l'electricitat de la qual s'abasteix el castell prové de fonts no contaminants, instal·lades al mateix recinte. 

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona ha agraït a Gustavo Buesa la implicació per haver desenvolupat un projecte tan potent i innovador a Lloret, «el seu municipi»: «Aquesta és una gran notícia per a Lloret i per a les comarques gironines, i estic convençut que aquest espai no tardarà a convertir-se en un punt de referència per a les persones que visitin el municipi, però també per als mateixos habitants de Lloret». 

El castell de Lloret havia estat, durant dècades, tancat al públic i només s'havia obert amb visites guiades puntuals gràcies a un acord de l'Ajuntament amb el propietari durant els dos darrers estius. 

La temàtica

L'espai expositiu oferirà al visitant un viatge en tres etapes per percebre i comprendre el canvi climàtic en tota la seva dimensió. En les dues primeres sales, s'utilitzaran ulleres de realitat virtual i hi haurà una plataforma mòbil que emetrà efectes sensorials. És un sistema únic a Europa, a partir del qual es busca que els visitants puguin sentir els efectes de la crisi climàtica. En la tercera i última sala, s'hi podran trobar jocs interactius per descobrir accions diàries que permeten reduir l'emergència climàtica. 

El projecte preveu acollir uns cent mil visitants l'any i crear quaranta llocs de treball. 

El castell de Lloret el va construir l'industrial gironí Narcís Plaja, que el va plantejar com una residència d'estiueig. L'obra es va iniciar el 1935 i es va inaugurar el 1940, i va ser popularment conegut com el castell d'en Plaja. Amb el temps, ha esdevingut un dels elements més coneguts de Lloret de Mar i un dels monuments arquitectònics més fotografiats del municipi.