Notícies

Lliurament dels premis Manel Xifra i Boada en la 18a edició, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona

Foto : Fotos: M. Millan

El diputat Jordi Xargay ha entregat el premi a la trajectòria professional, que ha recaigut en l'enginyer mecànic Jordi Forga i que ha recollit la seva filla, Montse Forga

La 18a edició dels premis Manel Xifra i Boada, promoguts per EnginyersGi i Comexi, ha tingut lloc aquest dijous a la tarda a l'Auditori Manel Xifra i Boada, situat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Els guardons tenen com a finalitat destacar aquelles persones i investigadors que han fet aportacions en el camp de l'enginyeria i el coneixement científic i tècnic. 

L'acte ha comptat amb la presència, entre altres autoritats, del conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i el diputat de la Diputació de Girona Jordi Xargay. 

Precisament el diputat Jordi Xargay hi ha entregat un dels tres premis Manel Xifra i Boada d'enguany. En concret, el de millor trajectòria professional, que ha recaigut en l'enginyer mecànic Jordi Forga. En el seu lloc, ha recollit el guardó la seva filla, Montse Forga. 

Els altres dos premis Manel Xifra i Boada han recaigut en el meteoròleg Tomàs Molina i en el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS). Tomàs Molina, que també ha ofert una conferència sobre meteorologia i conseqüències del canvi climàtic, ha recollit el premi a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic. El BSC-CNS, especialista en la computació d'altres prestacions i gestor del MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d'Europa, ha rebut el premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic. 

Prèviament, s'han lliurat els premis Manel Xifra i Boada de reconeixement als guardonats pel Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona amb titulacions afins a EnginyersGi. Els guardonats han estat els següents:

  • Adrià Tort (enginyeria en electrònica industrial i automatismes)
  • Carla Santiago (enginyeria de tecnologies industrials i administració i direcció d'empreses)
  • Marc Duran (enginyeria mecànica)
  • Irene Barnosell (enginyeria química)
  • Marc Crous (enginyeria mecànica)
  • Paula Jorquera (enginyeria de tecnologies industrials)

Els premis Manel Xifra i Boada van néixer l'any 2005, poc després de la mort de l'enginyer que els dona nom. Manel Xifra i Boada va contribuir a la creació dels premis i per aquest motiu, abans d'obrir la convocatòria, se li va atorgar el primer guardó a títol pòstum, ja que els premis recullen el llegat que ell representava.

Durant aquests anys, els guardons s'han consolidat com un esdeveniment que projecta el valor de transmissió del coneixement i la tasca de l'enginyeria en la societat catalana en general i en la gironina en particular.