Notícies

Emotiu homenatge als antics aviadors de la República a l'aeròdrom del pla de Tapioles

Foto : Fotos: M. Millan

El municipi de Tortellà ha acollit un seguit d'actes en una jornada organitzada pel Motor Antic Garrotxa i el Grup de Recerca dels Aeròdroms Gironins 

El mateix dia s'han inaugurat les noves instal·lacions del Club Tapioles de Vol
 
Aquest dissabte ha tingut lloc a l'antic aeròdrom del pla de Tapioles, un camp d'aviació militar que l'Exèrcit republicà va construir en aquest indret del municipi de Tortellà, l'acte d'homenatge als antics aviadors de la República. Un acte de record i una mostra de reconeixement als membres de l'aviació republicana, coneguda amb el sobrenom de La Gloriosa, que varen lluitar per defensar la Segona República.

La jornada ha començat amb l'enlairament d'un globus captiu, que ha donat la benvinguda als assistents. En les seves intervencions, les diferents autoritats que han participat en l'acte, entre elles, Jordi Masquef, diputat del servei d'Esports de la Diputació de Girona, han esmentat el valor de l'aportació de l'aviació republicana en el conflicte armat. Masquef, en el seu parlament, ha destacat que l'acte és «un reconeixement necessari, un acte de justícia, no només per recordar-ne les gestes i accions, la seva participació en la defensa del règim democràtic legítimament escollit pels ciutadans, sinó també per dignificar-les i situar-les en el lloc que els pertoca en el relat històric». I ha reblat que actes com aquest són necessaris per «agrair-los la seva implicació i compromís en la defensa dels valors democràtics, gràcies als quals avui podem gaudir d'una societat més justa i lliure». Una ofrena floral al monòlit de record del Camp Republicà de Tortellà ha tancat aquesta primera part de l'acte institucional.

Tot seguit s'han inaugurat les noves instal·lacions del Club Tapioles de Vol i les exposicions organitzades per acompanyar l'esdeveniment: sobre material bèl·lic, a càrrec de l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca; l'exposició didàctica «La guerra en els municipis de la vall del Llierca»; una mostra d'aquarel·les sobre escenes de la guerra aèria, obra de Roberto Plà; una exposició de l'Associació d'Antics Pilots de la República, i un altra sobre la documentació i els efectes militars, organitzada per la Direcció Històrica i Cultural de l'Exèrcit de l'Aire.

L'aeròdrom militar del pla de Tapioles

L'any 1938, una de les planes agrícoles de la vall del Llierca va esdevenir l'aeròdrom del pla de Tapioles, un camp d'aviació militar de la Segona República. 

En el marc de la Guerra Civil (1936-1939), el camp d'aviació del pla de Tapioles es va convertir en una peça més de l'estructura militar i logística de l'aviació republicana, l'anomenada La Gloriosa. El camp es va construir amb participació de la gent del poble i va ser operatiu fins al febrer del 1939. El camp de Tapioles i el de les Preses havien de donar suport a l'aeròdrom de Celrà.

Segons es desprèn de diversos estudis històrics, entre ells la Guia dels camps de l'aviació republicana durant la Guerra Civil a Girona, de Juli Clavijo, la instal·lació va tenir dues funcions principals. La primera, la de servir de lloc d'entrenament de pilots. I la segona, la de servir de protecció de Figueres i molt especialment de Colera, ja que aquest va ser un objectiu prioritari de l'aviació i de la marina feixistes pel fet que hi havia un pont per on passava el ferrocarril que venia de França, i era, per tant, un punt d'entrada essencial del material militar que arribava a la República.