Notícies

Enderrock celebra la 25a edició dels premis i els trenta anys del primer número 

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

El president Miquel Noguer ha entregat el premi de la crítica al millor disc de jazz, Despertar, a Manel Fortià

La revista atorga cinc guardons especials i els premis de jazz, música clàssica i música familiar

El grup editorial Enderrock ha donat el tret de sortida a la 25a edició dels Premis Enderrock - Premis de la Música Catalana i als trenta anys de sortida del primer número de la revista musical Enderrock amb un acte institucional al Mas Marroch de Vilablareix (el Gironès), que ha reunit un centenar de representants del sector musical català, presidits per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. També hi ha assistit el vicepresident segoni diputat de Cultura, Albert Piñeira.

Durant l'acte s'han lliurat tres guardons commemoratius amb motiu dels vint-i-cinc anys, el Premi Enderrock Estrella i el Premi Joan Trayter, i els premis de jazz, música clàssica i públic familiar, atorgats pel públic i la crítica. La cerimònia oficial de lliurament dels Premis Enderrock 2023 tindrà lloc el 9 de març a l'Auditori de Girona. Els Premis Enderrock - Premis de la Música Catalana són el reconeixement més veterà i rellevant del país en l'àmbit musical.

L'acte de commemoració, presentat per la parella humorística formada per Carles Xuriguera i Fel Faixedas, ha tingut lloc aquest migdia al Mas Marroch (Vilablareix). El grup Enderrock ha fet un homenatge a Els Pets amb el Premi Enderrock - 25 anys (identificat amb tres es daurades), per ser la banda més premiada de la història dels guardons. El trio de Constantí, referent indiscutible en l'escena del pop-rock català, acumula un total de vint premis Enderrock, atorgats pel públic i la crítica.  

Coincidit amb el 25è aniversari de la gala, l'Auditori de Girona també ha rebut un reconeixement per haver-se consolidat com un dels espais culturals més rellevants de Catalunya, gràcies a una programació de qualitat que combina propostes d'arts escèniques i musicals internacionals i catalanes. A més, els darrers anys ha acollit la cerimònia dels Premis Enderrock - Premis de la Música Catalana, que ha permès que la trobada anual sigui una data clau en l'àmbit musical català, culminada en el marc d'un acord de col·laboració.

El tercer dels premis Enderrock - 25 anys ha estat per a la Fira Mediterrània de Manresa, el mercat estratègic que, al llarg de vint-i-cinc edicions, ha posat en relleu propostes artístiques, musicals i d'arts escèniques que utilitzen l'arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. La revista Enderrock, que va proposar l'actual nom del certamen, i la Fira han fet un camí conjunt al llarg del darrer quart de segle, i han treballat sempre de manera consensuada en la promoció dels artistes emergents i consolidats.

Premis Enderrock especials 

L'FC Barcelona ha estat reconegut amb el Premi Enderrock Estrella pel seu compromís amb la llengua i la música en català, una contribució que s'estén des de l'elecció de l'himne del «Cant del Barça», amb lletra de Josep Maria Espinàs, fins a l'actual impuls de la catalanització a la plataforma Spotify o el suport a la difusió de la música catalana al camp coincidint amb els partits. Han recollit el guardó els vicepresidents Juli Guiu i Elena Fort. 
També s'ha fet entrega del Premi Joan Trayter al millor productor i arranjador musical, que ha recollit el barceloní Roger Rodés, responsable de la creació d'un so actual i modern en els treballs que ha signat des de Medusa Studio. El compositor, músic i enginyer de so ha col·laborat amb artistes com Shakira, Nathy Peluso, Rosalía, Judit Neddermann i La Pegatina.

Premis Enderrock de música clàssica, jazz i música per a públic familiar

Durant l'acte, s'han atorgat els guardons als millors àlbums de jazz, música clàssica i per a públic familiar segons el vot popular i la crítica. Pel que fa a la votació popular, el darrer treball d'Andrea Motis, Loopholes, s'ha endut el premi al millor disc de jazz; el Cor Jove Amics de la Unió ha estat guardonat per Lux, com a millor disc de clàssica, i el Bye, bye, monstre, de Dagoll Dagom i Dàmaris Gelabert, ha resultat guanyador del premi al millor disc per a públic familiar. 

El premi de la crítica al millor disc de clàssica s'ha atorgat al quartet de saxos Kebyart pel seu segon àlbum, Lectures différentes, un treball que explora un gran ventall de versions amb un ampli reguitzell de colors tímbrics, textures i dinàmiques. 

El guardó al millor disc de jazz per la crítica ha estat per a Despertar, del baixista cassanenc Manel Fortià, que ha conreat una personalitat que va del jazz més ortodoxament anglosaxó a formes més eclèctiques i amarades d'un ambient mediterrani. 

El Premi Xesco Boix al millor disc per a públic familiar segons la crítica s'ha lliurat a la companyia d'espectacles i projectes multidisciplinaris De Paper pel treball autoeditat Miranius.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha entregat el premi de la crítica al millor disc de jazz, Despertar, a Manel Fortià.

La celebració ha programat les actuacions musicals de Mariona Escoda, Kebyart i Roger Padrós, i ha servit per donar el tret de sortida a la celebració dels vint-i-cinc anys dels Premis Enderrock i al trentè anivesari de la revista Enderrock, que coincidirà el mes d'abril amb un número doble especial i l'estrena d'un nou disseny gràfic.

La cerimònia de lliurament dels Premis Enderrock 2023 - XXV Premis de la Música Catalana tindrà lloc el dijous 9 de març a l'Auditori de Girona.